Behandeling verbod ‘LHBTI+ conversie’ van start

In de Tweede Kamer gaat op 29 februari de schriftelijke behandeling van het verbod op ‘LHBTI+ conversie’ van start. In een brief namens acht organisaties roept COC de Kamer op om dat verbod zo snel mogelijk in te voeren.

Tekst: Persbericht COC Nederland
Foto: Daniel Tobias/Flickr Creative Commons

“Zogenaamde ‘genezing’ is een fabeltje,” aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Je bent goed zoals je bent, laat niemand je ooit iets anders wijsmaken.” Oosenbrug is blij met het wetsvoorstel van D66, VVD, GroenLinks|PvdA, SP en Partij voor de Dieren: “het legt een duidelijke norm vast in de wet.”

zeker 15 aanbieders

Er zijn in Nederland nog zeker vijftien aanbieders van zogenaamde ‘LHBTI+ genezing’. Hun ‘behandelingen’ lopen uiteen van ‘therapieën’ en workshops, tot gebedsgenezing en duivelsuitdrijvingen, vaak in een (orthodox) religieuze setting. Volgens buitenlands onderzoek krijgt 3 tot 5 procent van de lhbti+ gemeenschap te maken met conversiehandelingen.

Vanzelfsprekend blijkt nergens uit dat conversiehandelingen de seksuele oriëntatie of genderidentiteit van mensen werkelijk veranderen. Wel blijkt uit onderzoek hoe schadelijk de ‘genezingspraktijken’ zijn. Slachtoffers krijgen te maken met klachten uiteenlopend van depressies en eetstoornissen tot zelfmoordgedachten.

‘Je volledige identiteit wordt afgebroken, dat trauma gaat nooit weg,’ zegt Jacques Zonne over conversiepogingen. Hij werd 2 jaar lang opgesloten om te ‘genezen’ van zijn homoseksualiteit. Jacques startte een petitie tegen de ‘therapieën’. Die wordt door COC gesteund en is inmiddels 6,5 duizend keer ondertekend.

kabinet gaf geen gehoor

COC pleit al meer dan tien jaar voor een verbod over conversiehandelingen, samen met organisaties van christelijke en moslim lhbti+ personen. Ondanks aandringen van vrijwel de gehele Tweede Kamer, gaf het kabinet geen gehoor aan die oproep. Daarop dienden D66, VVD, GroenLinks|PvdA, SP en Partij voor de Dieren in oktober 2023 zelf een wetsvoorstel in dat conversiehandelingen strafbaar stelt.

De acht organisaties vragen de Kamer in hun brief om het wetsvoorstel zo snel mogelijk in te voeren. Ook pleiten ze voor enkele verbeteringen, zoals een langere verjaringstermijn, steunpunten voor slachtoffers en bevorderen van acceptatie in (orthodox) religieuze kringen.

pleitbezorgers

De brief aan de Kamer is ondertekend door COC, de koepelorganisatie van de christelijke lhbti+ beweging LKP, stichting Maruf voor queer moslims, Transgender Netwerk Nederland, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit NNID, Bi+ Nederland, de Nederlandse Organisatie Aseksualiteit (NOA) en Jacques Zonne, initiatiefnemer van de petitie tegen conversiehandelingen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.