Koolhoven presenteert: een innerlijke demon speelt eigen rechter in horrorfilm Binary

In de reeks Koolhoven presenteert sleuren zes jonge filmmakers de kijker mee in hun meest angstaanjagende fantasieën. Ieder van hen maakte een genrefilm, van gewelddadige thriller tot dystopische fantasy en van rampenfilm tot folkloristische horror. Mijlenver van alle Hollywood-clichés zet een nieuwe generatie filmmakers de Nederlandse genrefilm op de kaart. Iedere film wordt op geheel eigen wijze door Martin Koolhoven ingeleid. Op 24 februari in Koolhoven presenteert: de horrorfilm Binary, bloedstollende body horror van David-Jan Bronsgeest.

Tekst: VPRO

Binary draait om Nisha, een Pakistaanse trans vrouw die naar Nederland is gekomen om haar transitie te voltooien. Ze verdient haar geld met performances op duistere plekken, en heeft intussen veel aan haar hoofd: ouders die ze financieel moet ondersteunen, haar broer die constant belt omdat hij zich zorgen maakt over haar veiligheid, eindjes die aan elkaar geknoopt moeten worden. En dan is er nog een innerlijke demon die haar overal achtervolgt. Tot en met een vrijgezellenfeest in een leegstaand clubhuis aan toe, waar blijkt dat demonen – behalve angstaanjagend – behoorlijk echt kunnen zijn.

Over ‘binary’

David-Jan Bronsgeest: “Onze body horror-visie komt eindelijk tot leven in Binary, waarin een trans vrouw wordt opgejaagd door innerlijke demonen. Hoofdrolspeelster Inaya, die voor het eerst in een film speelt, tilt het verhaal naar een hoger niveau. We wilden een ‘thrill ride’ afleveren die zowel eng is als attitude heeft. Zonder de vrijheid die Martin ons heeft gegeven om te maken wat wij wilden, was dat nooit gelukt. Ik hoop dat we hiermee de deur verder openen voor genre-makers, om te laten zien wat we kunnen en om met onze originaliteit Nederland op de kaart te zetten.”

Martin Koolhoven: “David-Jan is een groot visueel talent. Ik ken hem al een paar jaar als iemand boordevol goede ideeën, veelal met een scherp randje. De wijze waarop hij spanning op weet te roepen via spannende cameravoering en het sterk gebruik van kleuren smaakt naar meer. Samen met zijn producer, schrijver en partner in crime Tim Koomen is hij de eigenaar van productiebedrijf Bloodrave. Ik hoop daar nog veel van te horen.”

Binary en de overige films van Koolhoven presenteert gingen in première op IFFR 2024.

Over ‘Koolhoven presenteert’

Koolhoven presenteert is een talentontwikkelingstraject van de VPRO, in samenwerking met de NPO en het NPO-fonds en met steun van het Filmfonds. Hierin wordt een diverse groep aanstormende en talentvolle makers door Martin Koolhoven begeleid bij het maken van een middellange speelfilm; een belangrijke stap in de ontwikkeling van nieuwe regisseurs. Zes weken lang wordt er iedere zaterdag een film uitgezonden, ingeleid door Martin Koolhoven zelf.

Over de maker

Na het afronden van de Nederlandse Filmacademie maakte David-Jan Bronsgeest de korte film Meet Jimmy voor Paramount. Zijn afstudeerfilm Broker werd bekroond met een Tuschinski Award, A Vardy werd genomineerd voor een Gouden Kalf en de videoclip die hij produceerde voor War Child werd bekroond met een Edison Award. Met Binary geeft Bronsgeest vrij baan aan zijn drang om te zoeken naar innovatieve vormen binnen het horror genre.

‘Koolhoven presenteert’, kijk je vanaf zaterdag 3 februari, rond 22.00 uur, VPRO, NPO 3 en NPO Start.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.