René Recenseert: Lang leve VIVA la DIVA!

Lang leve VIVA la DIVA! Wat zette Frédérique Sluyterman van Loo een geweldige Florence Foster Jenkins neer. Een vrouw die je met haar passie en tragiek meteen pakte. Er waren veel hilarische momenten in deze strak geregisseerde en mooi vormgegeven voorstelling, geschreven door Chris Ballance.
Maar nooit tè; geen kluchterigheid.

Tekst: René Roza
Foto: Annemieke van der Togt

De (non)muzikaliteit van Lady Florence werd geweldig neergezet, met Erik Brey in de dubbelrol van haar pianist Cosmé McMoon en echtgenoot St. Clair Bayfield. Dat Sluyterman van Loo goed kan zingen, wist ik; maar zo goed slecht… Wat een prestatie.

meteen meegenomen…

Bij binnenkomst van het publiek was de voorstelling al bezig: op een aantal witte blokken werden zorgvuldig enkele beeldbepalende, voor het spel belangrijke attributen geplaatst door de echtgenoot, die het publiek verzocht om door hem aangereikte rozen naar de applaus halende Diva te werpen, als was het ná een recital dat zij had gegeven.

Zo werden we meteen in zijn zorgzame complot meegenomen. Deze zorgvuldigheid was in de totale voorstelling te zien. De verandering van echtgenoot naar pianist was eenvoudig van sjaal naar bril, simpel maar doeltreffend.

Frédérique Sluyterman van Loo en Erik Brey in Viva la DIVA, foto: Annemieke van der Togt
…naar carnegie hall

We werden meegenomen van plaatopname naar de voorbereiding van het grootse concert in Carnegie Hall in 1944. Deze vrouw met haar grote verdriet, met haar passie voor zingen, werd door haar echtgenoot verre van alle kritiek en gniffelend publiek gehouden; had een pianist die haar geen tegengas kon geven. Dit alles kwam, strak geregisseerd, zo bij het publiek naar binnen, dat het bij het slotapplaus als een man opstond voor een staande ovatie.

Brava voor la Diva!

Frédérique Sluyterman van Loo in Viva la DIVA, foto: Annemieke van der Togt

 

Deze geweldige voorstelling verdient het door zoveel mogelijk mensen gezien te worden!
Ga voor meer informatie over deze voorstelling naar Vivaladivatheater.nl

René Roza (Goes, 1953) heeft na zijn opleidingen leerkracht basisonderwijs en theatermaker deze vakgebieden vaak gecombineerd. Momenteel is hij fulltime actief en passief met theater bezig. Daarnaast houdt René van koken en maakt hij zijn gerechten graag met gasten soldaat.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.