Maart is Queer Geschiedenismaand

Van 1 tot en met 31 maart 2024 vindt de vierde editie van de Queer Geschiedenismaand plaats. Musea en culturele instellingen door het hele land besteden dan speciale aandacht aan de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenis.

Behalve programmaonderdelen in de vorm van tentoonstellingen en rondleidingen zullen de verhalen van de lhbtiq+-gemeenschap ook worden verteld in online content zoals blogs en video’s. IHLIA LGBTI Heritage organiseert de Queer Geschiedenismaand. Dit doet de organisatie echter niet alleen. Dit jaar staan onder andere het Regionaal Archief Alkmaar, Amsterdam Museum, Beeld & Geluid, Schouwburg Amstelveen, Frans Hals Museum, Brabants Historisch Informatiecentrum en de Oude Kerk Amsterdam de organisatie bij. De komende weken wordt de programmering verder uitgebreid.

Over Queer Geschiedenismaand

Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu LHBTIQ+’ers zouden noemen. Maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen. De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren. Om ze op te laten staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

Over IHLIA

IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbtiq+ in Nederland en heeft de grootste lhbtiq+-collectie van Europa. IHLIA is een zelfstandige organisatie gevestigd in OBA Oosterdok in Amsterdam. Hier verzamelt, bewaart en ontsluit ze relevante informatie over LHBTIQ+ personen; hun geschiedenis, hun leefwereld en hun cultuur. Het archief heeft een grote mate van compleetheid. Het omvat enkele unieke kerncollecties en archieven van organisaties. Als geheel is het van hoge kwaliteit en van nationale en internationale betekenis.

Highlights

Eén van de hoogtepunten van de Queer Geschiedenismaand dit jaar is de publicatie van de podcast Roze Reuzen. Dit is een samenwerking van IHLIA LGBTI Heritage, Van Gisteren, bureau voor publiekshistorische projecten, en queerlifestyle-tijdschrift Winq.

In deze eerste serie van de podcast interviewt historicus Mark Bergsma (Van Gisteren) vijf personen die zich al decennialang inzetten voor emancipatie en die de diversiteit binnen de lhbtiq+-gemeenschap zichtbaar maken. Hoe zijn deze mensen opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd en wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie? En hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

De podcast wordt feestelijk gelanceerd met een live programma bij IHLIA in Amsterdam op 1 maart 2024 waarin we de Roze Reuzen verrassen met een eigentijdse ode aan hun werk. 1 maart is tevens de start van de expositie Roze Reuzen die t/m 7 juni 2024 te zien zal zijn. De expositie geeft visuele context aan de interviews dankzij materialen uit het archief.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.