Mean Girls: Too gay to function

Mean Girls is back! Twintig jaar geleden draaide het origineel in de bioscopen en nu de musical. De originele film met Rachel Macadams, Amanda Byrnes en  Lindsy Lohan uit 2004 werd een ware cult klassieker. De valse streken, cat fights en camp inspireerden vele quotes en gifjes op het internet. Zelfs Barack Obama deed mee.

Tekst: Remco van Dam

De hit schreeuwde om een vervolg. Dat kwam er, maar Mean Girls 2 viel tegen. Dus maakten ze van het origineel in 2018 een musical. Wederom een succes inclusief Tony nominaties. En nu brengt schrijfster, producente en actrice Tina Fey de derde versie van haar verhaal.

Tiener Cady Heron verhuist met haar moeder van Kenia naar de VS. Na jaren thuisscholing moet ze voor het eerst naar een highschool. Ze komt er al snel achter dat roddel- en pestgedrag aan de orde van de dag zijn.  Het gaat er daar net zo wild aan toe als op de ruige, Afrikaanse steppes.

Op dag een maakt Cady meteen vrienden: Janis en Damian. Zij introduceren haar in alle groepjes op school: zoals de jocks en de nerds. De meest gevreesde en bewonderde groep is de Plastics: tiener royalty met populaire, mooie meisjes.

Janis en Damian vallen buiten al die groepjes. Janis valt op vrouwen en is constant bezig met kunst. En Damian is just too gay to function (een dankbare rol van Jaquel Spivey). Als Cady met de Plastics mag lunchen vragen Janis en Damian of ze in die groep wil infiltreren om hun belangrijke info door te spelen. Er is namelijk oud zeer en dat moet gewroken worden.

Zoals vele highschool movies beginnen we bij de eerste schooldag en twee uur later eindigen we op een dansfeest. Mean Girls is een heerlijke coming of age vertelling met camp en valsigheden. Het verhaal wordt met vaart verteld en de liedjes brengen kleur. Prima als popcorn vermaak. Maar Mean Girls is net iets meer. Het verfrissende aan het verhaal is dat slachtoffers tegelijk ook daders zijn. Niemand is heilig, iedereen is wel eens mean.

Nu in de bioscoop: Mean Girls

 

Remco van Dam (Bodegraven, 1969) werkt als televisiemaker. Hij maakte programma’s als RTL Woonmagazine, RTLZ Beursinside en De Roze Supporters. Zijn passie is film: van Hollywood tot art house. Hij is niet alleen kijker maar werkt ook als vrijwilliger voor diverse  festivals. Zo doet hij live interviews met filmmakers op de IDFA (International Documentary Festival Amsterdam) en de Roze Filmdagen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Mean Girls: Too gay to function

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.