Leider Poolse anti-LHBTIQ+ groep definitief veroordeeld voor smaad

De leider van de Poolse anti-LHBTIQ-groep Foundation Pro – Right To Life (Fundacja Pro – Prawo Do Życia) is in hoger beroep definitief veroordeeld voor smaad jegens de Poolse LHBTIQ+ gemeenschap. Dat meldt de website Notes from Poland. De zaak was aangespannen door LHBTIQ+  belangengroep Tolerado en een aantal individuele eisers.

Het hoofd van de conservatieve stichting, Mariusz Dzierżawski, is verantwoordelijk voor een anti-LHBTIQ+ campagne. Daarbij gebruikte de stichting bestelbusjes welke bedekt waren met slogans die LHBTIQ personen in verband brachten met pedofilie. De rechtbank, die de slogans op de busjes “haatzaaiende taal” noemde, oordeelde dat het recht op bescherming tegen laster niet alleen geldt voor specifieke individuen, maar ook voor groepen individuen met een specifiek kenmerk.

aanstootgevende Campagne

De stichting Pro – Right To Life is inmiddels berucht dankzij diverse aanstootgevende campagnes waarmee ze onwaarheden verspreidt. De campagne waarover de rechtszaak ging was een langlopende campagne, onder de naam “Stop Paedophilia”. De organisatie beweerde daarin onder andere dat de “LGBT lobby” lessen seksuele voorlichting op scholen wilde gebruiken om kinderen te “seksualiseren”. Met de veroordeling van Dzierżawski is de verwachting dat deze campagne eveneens tot een einde zal komen.

De Poolse LHBTIQ+ gemeenschap reageerde met vreugde op het feit dat de leider van de Poolse anti-LHBTIQ+ groep definitief is veroordeeld voor smaad. De verwachting is namelijk dat dit een goede juridische basis zal bieden om ook in de toekomst de conservatieve geluiden in het land het hoofd te bieden.

De “Stop Paedophilia” campagne is niet de enige campagne waardoor de stichting onder vuur ligt. Bij een andere campagne tegen abortus maakt de stichting namelijk een vergelijking met Hitler. Posters werden verspreid met daarop een foto van Hitler naast een foto waarop een geaborteerde foetus te zien is. Onder de foto’s was de volgende tekst te lezen: “Hitler introduceerde abortus voor Poolse vrouwen op 9 maart 1943”. Tegenstanders merkten na de verspreiding van de poster op dat Hitler zelf ook niet bepaald als ‘pro-life’ beschouwd kan worden.

straf

Dzierżawski werd definitief veroordeeld tot 20 uur werkstraf per maand gedurende een jaar, meldt het dagblad Gazeta Wyborcza. Hij moet ook zijn excuses aanbieden aan de individuele eisers en aan de vereniging Tolerado, een LHBTIQ+ belangenbehartigingsgroep. Zij brachten de zaak gezamenlijk voor de rechter. Daarnaast werd Dzierżawski veroordeeld tot het betalen van een bijdrage van 15.000 zloty (€ 3.340) aan een liefdadigheidsinstelling. De kosten van de rechtszaak zijn ook voor zijn rekening.

De straf bleef gelijk aan de straf die vorig jaar in eerste aanleg was opgelegd door een lagere rechtbank. Twee andere leden van zijn organisatie werden echter vrijgesproken nadat de rechtbank oordeelde dat zij niet betrokken waren bij het organiseren en coördineren van de campagne.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.