Biden schrapt controversiële zorgweigeringswet van Trump

De regering Biden schrapt een controversiële zorgweigeringswet uit de Trump-tijd. De regeling werd bekend onder de bijnaam de Denial of Care Rule. Dankzij de regeling was het voor medische professionals toegestaan om een behandeling te weigeren op basis van religieuze redenen. Met name vrouwen die een abortus willen en de LHBTIQ+ gemeenschap zouden te maken krijgen met de nadelige gevolgen van de wet. 

Tekst: Ronald Mol
Foto: Gage Skidmore

Voormalig president Trump vaardigde de regelgeving begin mei 2019 uit. Volgens juridisch belangenbehartiger Lambda Legal maakte de regeling het voor medisch personeel mogelijk om patiënten medische behandelingen te weigeren. Ook konden medische professionals zoals artsen, verpleegkundigen, hulpverleners en zelfs administratief personeel weigeren om informatie te geven of diensten te verlenen op basis van persoonlijke religieuze of morele overtuigingen.

Blokkade

Tenminste drie federale rechtbanken blokkeerden de uitvoering van de regelgeving. Atheïstische belangenbehartigers en pleitbezorgers van abortus spanden dan ook een flink aantal rechtszaken aan. Eén van de rechters was vrij uitgesproken. Die oordeelde dat de regeling “doordrenkt van fouten” was. Een vernietigend oordeel voor iedere andere politicus, maar niet voor Trump. Gelet op de 91(!) strafzaken die de voormalig president nu voor zijn kiezen krijgt, heeft hij sindsdien nog geen betere juridisch adviseur weten te vinden.

discriminatie voorkomen

Het definitief schrappen van de wet voorkomt potentiële systematische discriminatie van zwangere vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap in zorgomgevingen. Belangenbehartigers noemen de actie van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid dan ook positief. ‘Hiermee is een positieve stap in de garantie van toegang tot essentiële gezondheidszorg voor alle individuen gezet. Ongeacht hun religieuze overtuigingen of identiteiten’.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.