2024 start gewelddadig voor de Mexicaanse transgender gemeenschap

2024 start gewelddadig voor de Mexicaanse transgender gemeenschap. In de eerste twee weken van dit jaar hebben de autoriteiten namelijk al drie moorden op transgender personen gemeld. Daarnaast worden er op dit moment nog twee andere moordzaken onderzocht.

Tekst: Ronald Mol

De laatste dode viel op zondag 14 januari. De transgender activiste en politica Samantha Gómez Fonseca werd meerdere keren beschoten. Volgens lokale autoriteiten werd zij ‘ bruut afgeslacht in een auto in het zuiden van Mexico Stad’.

gewelddadige trend
Samantha Gómez Fonseca, via Facebook

De moord op Fonseca wordt gezien als het zoveelste bewijs van een gewelddadige trend in het land. Een protest dat al eerder was gepland veranderde dan ook in een wake voor de vermoorde activiste. Honderden mensen marcheerden door de Mexicaanse hoofdstad. Daarbij riepen ze leuzen als: “Samantha, wij blijven vechten voor jou!” Ook riepen ze de regering op om te zorgen voor betere wetten tegen haatmisdrijven.

Fonseca was aanvankelijk van plan om zelf ook bij dat protest aan te sluiten. Zij wilde daarbij pleiten voor meer en betere acceptatie van transgender personen. De moord maakte Fonseca van het ene op het andere moment een symbool voor de voortdurende strijd die de Mexicaanse regenbooggemeenschap nog dagelijks voert. Nog altijd worden LHBTIQ+ personen in Mexico regelmatig gediscrimineerd, aangevallen en vermoord. 

 

president

De sterke anti-LHBTIQ+ haat in het land komt voort uit vooroordelen die leven binnen alle lagen van de maatschappij. Ook de diepgelovige volksaard van de Mexicanen speelt een rol. Met dodelijke gevolgen. In de afgelopen zes jaar heeft belangengroep Letra S 513 doelgerichte moorden op LGBTQ+-personen in het land gedocumenteerd.

Volgens velen is het recente geweld deels het gevolg van opmerkingen van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. In de week voor de moord op Fonseca noemde hij een transgender congreslid nog een “man verkleed als vrouw”. De excuses die López Obrador daar later voor aanbood, kwamen volgens de demonstranten te laat.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.