‘Homo’s moeten we stenigen’, aldus de president van Burundi

‘Homo’s moeten we stenigen’, aldus Evariste Ndayishimiye, die sinds 2020 de president van Burundi is. Hij deed deze uitspraak tijdens een vragensessie met journalisten en publiek. De radicaal-katholieke president is ook van mening dat er geen homo’s in Burundi zijn. Daarnaast beweerde hij dat het omarmen van LGBTQ+ identiteiten een vloek over het land zou brengen.

Tekst: Ronald Mol

“Persoonlijk denk ik dat als we dit soort mensen, homo’s, in Burundi zien, we ze in een stadion moeten zetten en stenigen. En het zou geen zonde zijn voor degenen die dat doen.” Aldus Ndayishimiye. Tijdens de interviewsessie vergeleek hij LHBTIQ+ zijn met een keuze tussen “Satan en God”.  Hij waarschuwde Burundezen in het buitenland die zich als LHBTIQ+ identificeren en “voor Satan kiezen”, om niet naar het land terug te keren.

Homoseksualiteit is sinds 2009 strafbaar in Burundi. Mensen die schuldig worden bevonden aan seks met mensen van hetzelfde geslacht kunnen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen.

“Als je nu voor Satan wilt kiezen, ga dan in die landen [in het Westen] wonen. Ik denk dat degenen die ernaar streven om daarheen te gaan die gewoontes willen verwerven. Dan moeten ze daar blijven en [deze gewoontes, red.] nooit naar ons brengen.” Vond Ndayishimiye.

vastgebonden en verstoten

Sinds 2011 kunnen leerlingen in Burundi van school worden gestuurd alleen op verdenking van LGBTQ+-zijn. In een rapport van de VN-Mensenrechtenraad uit 2012 werd een incident beschreven waarbij een jongere urenlang werd “vastgebonden aan een paal” als straf voor zijn seksuele geaardheid.

In een veiligheidsactie tegen “homoseksuele praktijken en het aanzetten tot homoseksuele praktijken” werden in februari 24 mensen gearresteerd in Gitega, de politieke hoofdstad van Burundi. Deze personen zijn verbonden aan de non-profitorganisatie MUCO Burundi, die zich richt op de bestrijding van HIV en aids. De gearresteerden woonden op het moment van aanhouding een seminar bij in Gitega. Eén van hen deed de beschuldigingen tegen hen af als “absurd en ongegrond”.

Een week voor de arrestaties riep Ndayishimiye de burgers van Burundi nog op om “degenen die zich overgeven aan homoseksualiteit te vervloeken, omdat God dat niet kan verdragen”. Hij eiste verder dat deze mensen zouden worden verbannen en als verstotenen in het land zouden worden behandeld. Met zijn ‘homo’s moeten we stenigen’-uitspraak, zien we een verdere radicalisering in het toch al repressieve schrikbewind van het radicaal-katholieke staatshoofd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.