Estland maakt huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht mogelijk

In Estland is het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht sinds 1 januari officieel mogelijk. Sinds 2016 heeft de Estse LHBTIQ+ gemeenschap al de mogelijkheid om een samenlevingscontract aan te gaan. Vorig jaar schreef Estland geschiedenis door als eerste Baltische staat het huwelijk voor paren van gelijk geslacht wettelijk mogelijk te maken, toen het parlement voor de wetgeving stemde. 

Tekst: Ronald Mol
Foto: Taavik27 / Robert Couse-Baker

De parlementaire stemming over de wetgeving kreeg 55 stemmen voor en 34 tegen in het 101 zetels tellende parlement. Daarmee maakte een ruime meerderheid van de parlementariërs de weg vrij voor deze progressieve verandering. De nieuwe wetgeving is van kracht sinds Nieuwjaarsdag. Koppels van hetzelfde geslacht kunnen vanaf die dag hun huwelijksaanvragen online indienen. De eerste reeks aanvragen zal naar verwachting begin februari worden verwerkt en gecertificeerd.

Belangrijke toevoeging

De Estse minister van Sociale Bescherming, Signe Riisalo, reageerde positief op deze nieuwe stap: “Wetten scheppen duidelijkheid en beïnvloeden onze houding. Ik hoop dat ongegronde angsten zullen verdwijnen en dat critici van dit besluit zich zullen realiseren dat er niet iets wordt weggenomen, maar iets heel belangrijks wordt toegevoegd voor velen van ons.”


veranderende acceptatie

Keio Soomelt, de projectmanager van het Baltic Pride festival, benadrukt het belang van deze stap voorwaarts voor Estland. “Voor de LGBT+ gemeenschap is het een heel belangrijke boodschap van de overheid die zegt, eindelijk, we zijn net zo gelijk als andere koppels, dat we waardevol zijn en recht hebben op dezelfde diensten en dezelfde opties,” Liet hij aan The Guardian weten.

Marielle Tuum, is een lerares uit Tallinn die van plan is om in het voorjaar met haar Duitse vriendin te trouwen.  Zij ziet een veranderende maatschappelijke acceptatie. Volgens haar zijn koppels van hetzelfde geslacht de afgelopen tien jaar steeds zichtbaarder geworden in de publieke ruimte. “Mensen zijn nu opener in Estland. Ik ben heel blij dat ik een echte bruiloft thuis kan doen en niet ergens anders, dat heeft minder betekenis.” Laat ze weten.

Baltic Pride in de Estse hoofdstad Talin, 2023. Foto: Taavik27, via Wikimedia
boodschap

Nadat het parlement in juni het huwelijk voor paren van gelijk geslacht mogelijk maakte, stuurde premier Kaja Kallas een boodschap naar andere Centraal-Europese landen. Daarin bestempelde ze de strijd voor LHBTIQ+ rechten als ‘uitdagend, maar essentieel’. Ook benadrukte ze de promotie van het huwelijk en de liefde. In een post op sociale media gaf Kallas aan zich te willen inzetten voor het opbouwen van een samenleving die ieders rechten respecteert en die mensen in staat stelt om vrij lief te hebben.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.