Israëlisch Hooggerechtshof: paren van hetzelfde geslacht mogen adopteren

Het Israëlische hooggerechtshof zit de regering van premier Netanyahu de laatste paar dagen flink dwars. Want niet alleen de wet om de macht van de regering ten opzichte van de rechterlijke macht te vergroten is onderuit gegaan. Op donderdag 28 december oordeelde het Israëlisch Hooggerechtshof: paren van hetzelfde geslacht mogen adopteren. Deze beslissing zal ongetwijfeld niet goed gevallen zijn bij de extreemrechtse en ultraorthodoxe anti-LHBTIQ+ partijen die deel uitmaken van de Israëlische regering.  

Tekst: Ronald Mol

De aanleiding van van het vonnis was een verzoekschrift van belanghebbenden. Zij vroegen het hof om een uitleg van de adoptiewetgeving die past bij de huidige opvattingen over paren van gelijk geslacht. De indieners van het verzoekschrift vonden namelijk dat LHBTIQ+ koppels ook onder de wetgeving moeten vallen. En het hooggerechtshof is daar nu in mee gegaan.

Artikel 3 van de adoptiewet die dateert uit 1981 stelt dat “adoptie alleen mogelijk is door een man en zijn vrouw samen”. Het hooggerechtshof heeft dit nu uitgelegd als dat er sprake moet zijn van een duurzame verbintenis tussen twee personen, die samen voor het geadopteerde kind zullen zorgen. Kortom: de staat mag bij de adoptie van kinderen geen voorrang geven aan heteroseksuele paren boven homoseksuele, aldus het Hooggerechtshof. Over het algemeen staat men aanvragen voor adoptie door koppels van hetzelfde geslacht op dit moment in Israël al toe. Maar deze aanvragen worden echter alleen in overweging genomen als het kind niet ter adoptie kan worden afgestaan aan heteroseksuele koppels.

overwinning in moeilijke tijden

“Dit is een historische, baanbrekende overwinning die een sprankje licht en hoop geeft in deze moeilijke tijden.” Laat Ran Shalhavi, directeur-generaal van de Aguda – Israel’s LGBT Task Force, na de publicatie van het vonnis weten. “Jarenlang hebben we gevochten om gezien te worden als gelijken wanneer het gaat om het grootbrengen van gezinnen in Israël. Omdat regeringen ons door de jaren heen discrimineerden en de samenleving tegen ons ophitsten om wie we zijn. Het Hooggerechtshof bewijst opnieuw zijn waarde door onze rechten te beschermen,” voegde Shalhavi eraan toe.

Herhaalde poging

Een eerdere petitie over hetzelfde onderwerp werd in 2017 ingetrokken. De regering had destijds namelijk toegezegd dat ze actie zou ondernemen om de adoptiewet te wijzigen. Er zijn echter vele jaren verstreken en het wetgevingsproces is nog niet afgerond. Sterker nog: de staat heeft gezegd dat er op dit moment geen plan is om de kwestie te regelen. Hierop besloot de hoogste rechtbank van Israël zich over de kwestie uit te spreken. Zodoende oordeelde het Israëlisch hooggerechtshof unaniem dat paren van hetzelfde geslacht net zo goed in staat zijn om kinderen te mogen adopteren.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.