Italiaanse pastoor onder vuur door kerstscene met twee Maria’s

Op de foto staat een kerstscene met daarop jezus in een kribbe, een engelachtig figuus en twee vrouwen naast de kribbe geknield

Een Italiaanse pastoor is onder vuur komen te liggen door een kerstscene met twee Maria’s in zijn kerk. De Jozef-loze kerstscene wekt – zoals te verwachten was – de woede op van conservatieve critici. De pastoor verdedigt zijn keuzen echter met overtuiging…

“In onze parochies zien we steeds vaker kinderen die komen uit de nieuwe soorten families die er tegenwoordig in onze samenleving zijn,” aldus pastoor Vitalliano Della Sala. “Kinderen van ouders die uit elkaar zijn, of zelfs van elkaar zijn gescheiden, maar ook van homoseksuele stellen, één-oudergezinnen of jonge, in de steek gelaten moeders. Daarom hebben wij ervoor gekozen om al die soorten families in onze kerstscene op te nemen. Alle soorten families die we tegenwoordig in onze samenleving zien.”

Volgens de pastoor moet er kritischer worden nagedacht over hoe de kinderen van deze families door de kerk behandelt worden. “We moeten reflecteren op hoe we deze kinderen, van deze ouders, behandelen. Maar bovenal moeten we gaan nadenken over hoe we deze families behandelen. Als wij gesprekken voeren met de ouders van deze kinderen, bijvoorbeeld ter voorbereiding op hun eerste communie, dan zien we daarbij natuurlijk ook die nieuwe gezinsvormen. En volgens mij moeten we ook hen met de beste intenties verwelkomen. We moeten ervoor zorgen dat ook zij zich hier thuis voelen.”

petitie

Terwijl de voorstanders zeggen dat de kerstscene de tijd waarin we leven vertegenwoordigt, hebben anderen opgeroepen tot verwijdering ervan. Zo noemt Maurizio Gasparri, van de coalitiepartij Forza Italia de kerstscene “beledigend voor iedereen die altijd respect en toewijding heeft gehad voor de Heilige Familie”. De groep Pro-Vita & Famiglia (Pro-Life and Familie) is de Italiaanse versie van Civitas Christiana. Zij noemen de kerstscene zelfs “gevaarlijk, maar ook beschamend en godslasterlijk”.

Die laatste groep is daarom een petitie gestart, waar volgens persbureau Reuters inmiddels al  ruim 21.000 handtekeningen voor verzameld zijn. De veelbesproken kerstscene is echter nog steeds te zien in de kerk van de Heiligen Petrus en Paulus, in het dorp Capocastello di Mercogliano – in het zuidwesten van Italië. Maar of de pastoor de kerstscene met de twee Maria’s volgend jaar weer zal opstellen, is nog niet bekend.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.