Verontwaardiging na terugdraaien transgenderrechten in Madrid

Op de foto zijn transgender activisten te zien, die rood beschilderde handen opheffen. Zij staan in Madrid op de publieke tribune van het plaatselijke partlement.

In Madrid is met verontwaardiging gereageerd op het terugdraaien van transgenderrechten. Het regionale parlement van Madrid riep op vrijdag 22 december veel kritiek over zich af, nadat een wetsvoorstel van de regerende conservatieve Volkspartij (PP) om de bescherming van transgender personen te verminderen, werd aangenomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Het wetsvoorstel wijzigt een regionale wet voor transgenderrechten en een wet over LHBTIQ-rechten. Het kreeg 80 stemmen voor en 53 tegen. Dit kwam door de meerderheid van de PP in de kamer. De nu gewijzigde wetgeving werd in 2016 juist aangenomen dankzij steun van de PP. De extreem-rechtse Vox-partij, die geen coalitie vormt met de PP in Madrid, maar wel regeert in een aantal Spaanse steden en regio’s, steunde de maatregel ook.

Schandvlek

Door de hervorming zijn strafrechtelijke sancties voor discriminatie op de werkvloer op grond van seksuele geaardheid of genderidentiteit afgeschaft. Zolang het geen verwondingen veroorzaakt, is ook lichamelijk geweld gericht op iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dankzij het aangenomen wetsvoorstel niet langer strafbaar. Monica Levin van de PP verdedigde de hervorming. Zij ziet het als een reactie op wat zij ‘social engineering’ noemt en ‘inmenging in de privacy’ van mensen. Volgens haar hebben de nu teruggedraaide rechten het doel om mensen te ‘manipuleren en verdeeldheid te zaaien’.

‘Zolang het geen verwondingen veroorzaakt, is ook lichamelijk geweld gericht op iemands seksuele geaardheid of genderidentiteit dankzij het aangenomen wetsvoorstel niet langer strafbaar.’

De verontwaardiging in Madrid over het terugdraaien van transgenderrechten werd duidelijk zichtbaar gemaakt. Tijdens het intense debat droeg Carla Antonelli, een transgender lid van de linkse Mas Madrid partij, symbolisch rode handschoenen. Die moesten bebloede handen voorstellen. Ze veroordeelde het wetsvoorstel als een “gruwel” en trok parallellen met de acties van Nazi SS-arts Josef Mengele. “[Mengele] sprak ook over wetenschap om Joden en LGTBQ mensen uit te roeien”. Aldus Antonelli. Activisten op de publieke tribune lieten eveneens rood beschilderde handen of rode handschoenen zien, voordat ze werden weggeleid.

Ze waarschuwde de andere wetgevers: “Als u deze schandvlek goedkeurt door op die stemknop te drukken, zult u het gewicht van bloed aan uw handen dragen. Dit is een daad van terrorisme tegen transgenders. Uw bezoedelde geweten zal niet gemakkelijk gereinigd worden, want we zullen u er voortdurend aan herinneren.”

geïnstitutionaliseerde deadnaming

Als onderdeel van de hervorming hebben de wetgevers  termen als “transgender personen” en “genderidentiteit” vervangen door “transseksuelen” en “transseksualiteit”. Dit zijn termen die transgender personen als verouderd en vernederend beschouwen. Daarnaast werd de mogelijkheid om namen op regionale documenten in overeenstemming te brengen met de nationale identiteitspapieren, geschrapt.

De hervorming regelt ook dat minderjarige transgender personen in de regio alleen met hormoonvervangingstherapieën mogen beginnen nadat zij door zowel een kinderarts als een psycholoog of psychiater zijn beoordeeld. Deze controversiële stap maakt pijnlijk duidelijk dat de strijd voor transgender- en LHBTIQ+ rechten in Spanje nog niet gestreden is. Ook blijkt hieruit dat de regenbooggemeenschap niet op radicaal rechts hoeft te rekenen als het gaat om het in stand houden van eerder verworven rechten.

Juridische stappen

De politieke partij Mas Madrid kondigde aan van plan te zijn om een verzoekschrift in te dienen bij de Spaanse ombudsman voor mensenrechten. Ook is de partij van plan om de wet aan te vechten bij het Constitutionele Hof. Tijdens de parlementszitting ontvouwden partijleden Transgender Pride vlaggen. Activisten riepen leuzen en lieten rode handschoenen zien voordat ze van de publieke tribune werden verwijderd.

In december 2022 voerde Spanje nog een landelijke wet in waardoor transgender personen van 14 jaar en ouder hun wettelijk geslacht kunnen veranderen, zonder dat hier psychologische of medische evaluaties voor nodig zijn. Personen van 14 tot 16 jaar hebben nog wel de toestemming van hun ouders of voogden voor nodig.
Veertien van de 17 regio’s van het land hebben inmiddels wetten die de rechten van transgenders, LHBTIQ-rechten of beide waarborgen. Met deze hervorming is Madrid de eerste Spaanse regio die progressieve wetgeving op het gebied van transgenderrechten (deels) terugdraait.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.