Ghanese kardinaal: ‘Het is tijd om homoseksualiteit te begrijpen’

Volgens de Ghanese kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson (75) is het voor gelovigen tijd om homoseksualiteit beter te begrijpen. Turkson vertelde in een programma van de BBC dat homoseksualiteit niet als illegaal moet worden beschouwd. Volgens hem moeten mensen  worden geholpen om de kwestie van homoseksualiteit beter te begrijpen.

Turkson wordt gezien als een mogelijke kandidaat om paus te worden. Hij deed zijn uitspraken in het BBC-programma HARDtalk, waarin hij onder andere zei dat “LGBT-mensen niet gecriminaliseerd mogen worden, omdat ze geen misdaad hebben begaan”. Hiermee lijkt Turkson de lijn van de paus te volgen.

Onlangs suggereerde paus Franciscus namelijk dat hij ervoor open staat om koppels van hetzelfde geslacht in de kerk te laten zegenen. De kerkvader verklaarde recentelijk ook dat transgender personen gedoopt mogen worden. Ook zouden ze als peetouders of getuigen bij een huwelijk mogen optreden. Volgens de paus gelden voor hen daarbij dezelfde voorwaarden als voor elke andere volwassene.

Controversieel

Turkson’s opmerkingen zijn voor Ghanese begrippen radicaal en controversieel. Ze komen op het moment dat het Ghanese parlement een wetsvoorstel bespreekt dat juist is bedoeld om zwaardere straffen aan LHBTIQ+ mensen op te leggen. Ook staan zijn standpunten haaks op die van andere rooms-katholieke bisschoppen in Ghana. De meesten van hen vinden homoseksualiteit juist ‘verachtelijk’.

gevangenisstraf

In juli steunde het Ghanese parlement al een wetsvoorstel waardoor simpelweg identificeren als LHBTIQ+ persoon al bestraft kan worden met een gevangenisstraf van drie jaar. Activisten die opkomen voor LHBTIQ+ rechten kunnen 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.