Hongarije ontslaat museumdirecteur om LHBTIQ+ inhoud tentoonstelling

De Hongaarse minister van Cultuur heeft de directeur van het Hongaars Nationaal Museum in Boedapest ontslagen vanwege het tentoonstellen van foto’s met daarop LHBTIQ+ personen. Daarmee heeft de directeur zich schuldig gemaakt aan niet naleven van een omstreden anti-LHBTIQ+ wet. De wet is volgens de Hongaarse regering bedoeld om het tonen van LHBTIQ+-gerelateerde zaken aan minderjarigen te verbieden.

De ontslagen directeur, László L. Simon, werd in 2021 nog voor vijf jaar tot directeur van het museum benoemd. Zijn ontslag kwam nadat de Hongaarse regering eind oktober had vastgesteld dat vijf foto’s die op de prestigieuze World Press Photo-tentoonstelling in het museum werden getoond, in strijd waren met de wet die de toegang van kinderen  tot inhoud die homoseksualiteit of geslachtsverandering uitbeeldt beperkt.

Nationaal Museum van Hongarije,

Alleen 18+

Het museum plaatste vervolgens een bericht op de website en een bord bij de ingang van de World Press Photo tentoonstelling. Op die manier maakte het museum duidelijk  dat de tentoonstelling alleen toegankelijk was voor bezoekers ouder dan 18 jaar. Daarmee was de kous af, was de gedachte die bij het museumpersoneel leefde. Niets bleek echter minder waar.

verklaring

Simon, nota bene lid van de regerende Fidesz-partij in Hongarije en voormalig staatssecretaris bij het ministerie van Cultuur, liet in een verklaring op zijn Facebookpagina weten dat noch hij noch het museum opzettelijk de Hongaarse “kinderbeschermingswet” van 2021 had overtreden. “Ik neem nota van de beslissing, maar ik kan het niet accepteren,” schrijft Simon. “Als vader van vier kinderen en grootouder verwerp ik resoluut het idee dat onze kinderen beschermd moeten worden tegen mij of tegen de instelling die ik leid.”

In een verklaring schrijft het ministerie van Cultuur dat Simon ontslagen is omdat hij de wet niet had nageleefd en “omdat hij zich schuldig had gemaakt aan gedrag dat het voor hem onmogelijk maakte om zijn baan te behouden”.

World Press Photo

De foto’s van de World Press Photo tentoonstelling documenteren een gemeenschap van oudere LGBTQ+ mensen in de Filipijnen. Zij delen al tientallen jaren een huis en zorgen voor elkaar terwijl ze ouder worden. Op de foto’s zijn enkele leden van de gemeenschap te zien terwijl ze make-up dragen en gekleed zijn in drag.

De wet

De Hongaarse regering, geleid door de nationalistische premier Viktor Orbán, heeft de beschikbaarheid van materiaal dat homoseksualiteit “promoot” of afbeeldt voor minderjarigen beperkt. Niet alleen de fototentoonstelling en boeken vallen onder deze beperking. Ook televisie, films, advertenties en andere literatuur vallen onder de wetgeving.

De Hongaarse regering blijft volhouden dat de wet bedoeld is om kinderen te beschermen tegen wat zij seksuele propaganda noem. Desondanks heeft de wet  tot juridische stappen van 15 lidstaten van de Europese Unie geleid. Daarnaast heeft de Europese Commissie besloten om diverse subsidies voor het land in te houden. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, noemde de wet “een schande“.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.