Voor de Pride Walk in Groningen vroeg Anouk zich af: Wat is Liefde?

Als start van de Pride Walk in Groningen, verzorgde Anouk Ebbers (18) de aftrap met een stuk spoken word. Zittend bovenop een voor de gelegenheid roze gespoten trekker vroeg zij zich af: Wat is Liefde?
Speciaal voor Gaykrant vertelt Anouk wat haar inspireerde om dit stuk te schrijven. 

Een jaar geleden startte ik met mijn MBO opleiding op het Terra in Groningen, niet wetende dat ik een jaar later bij de Pride zou mogen spreken. Destijds merkte ik dat op het MBO nog weinig aan diversiteit werd gedaan. Daar wilde ik iets aan doen, want liefde is toch gewoon liefde? Dus zette ik mij in voor de Paarse Vrijdag, iets wat ik nodig vond om te doen en waarvan ik het belangrijk vind dat er aandacht voor is. Ook  mocht ik als MBO ambassadeur meedoen met de landelijke verkiezing voor MBO ambassadeur van het jaar. Dat was een mooie ervaring, maar nog mooier was de waardering voor mijn inzet voor de paarse vrijdag. Dat is een dag waarop scholieren aan iedereen duidelijk laten zien dat zij er ook toe doen, ongeacht hun geaardheid.
Ik ben een jonge vrouw die haar gevoel vaak kwijt kan in het schrijven. En zo schreef ik de tekst over de liefde, die ik mocht voordragen tijdens de Pride Walk van 19 augustus in Groningen. De stad waar ik naar school ga, de hoofdstad van de provincie waarin ik woon. Maar ook de stad waar een Pride Walk nog nodig is. Want nog te vaak is mijn liefde en de liefde van vele anderen aanleiding tot het toepassen van geweld. Waarom eigenlijk? Want liefde is toch gewoon liefde? Ook al is het tussen een man en een man of een vrouw en een vrouw. Ik ben blij dat ik ben opgegroeid in een gezin waar liefde precies dat is: houden van elkaar, ongeacht je geaardheid. Mogen zijn wie je bent. Ik ben Anouk, ik ben 18 jaar en werk op de boerderij. En ik vond het een eer om mijn verhaal met zoveel mensen te mogen delen!
Wat is liefde

Liefde 

wat is liefde 

Best een moeilijke vraag toch? 

Liefde is voor iedereen anders. Voor de ene is het een knuffel van een dierbare en voor de ander is het een knuffel van een dier.

Of misschien heb jij wel echte liefde; iemand die je bewondert en respecteert, iemand die er altijd voor je is.

Of voel jij een ander soort liefde? Het geven en krijgen van complimenten, of cadeaus. 

Leuke dingen doen met de mensen die je liefhebt, of koester jij juist de mooie momenten met je vrienden, familie, collega’s of je huisdieren?

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je het uit, want er is niets mooier dan liefde. Al kan liefde soms ook pijn doen, maar onthoud dat het altijd weer goed komt.

Hetgeen wat ik je vandaag wil mee geven is: toon je liefde voor het te laat is, zeg die ene dat je van hem of haar houdt

Koop dat ene speeltje voor je huisdier en laat zien dat je om hen geeft.

Ga wat leuks doen met vrienden of familie en laat zien dat je tijd in hen steekt.

En vergeet dat je nooit alleen bent, er is altijd wel iemand.

Liefde is het gevoel van zorgzaamheid, het gevoel dat je gerespecteerd wordt als degene die jij bent, het gevoel dat je nooit alleen bent en dat er altijd iemand voor je is. Het gevoel dat je jezelf kan en mag zijn, het gevoel dat er echt iemand om je geeft en van je houdt. 

Liefde is mooi omdat het ons kan helpen ons verbonden te voelen met anderen. En kan helpen ons gelukkig en vervuld te voelen. Voor iedereen is liefde anders, maar het kan ons allemaal helpen ons leven rijker en betekenisvoller te maken…

Ik denk dat we dan nu een antwoord op die ene vraag hebben: 

Wat is liefde, of zal ik vragen: wat is liefde voor jou?

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.