365 dagen Pride, a.u.b!

In een ingezonden brief pleit de voorzitter van COC Gelderland-Midden, Ricardo Brouwer, voor 365 dagen Pride per jaar. De grachtenparade ligt nog maar net achter ons, maar toch moeten we het er nog een keer over hebben: Pride. Het is een feest dat gevierd wordt om te laten zien dat alle mensen goed zijn, ongeacht gender- en seksuele identiteit. Dit feest wordt op verschillende momenten op verschillende plaatsen gevierd, maar eigenlijk is het iets dat we het hele jaar door zouden moeten vieren. Waarom? Omdat het ons kan helpen om vriendelijker en begripvoller te zijn.

Het belang van Pride: een doorlopend feest van diversiteit en acceptatie

Tekst: Ricardo Brouwer, voorzitter Gelderland-Midden

Pride gaat niet alleen over vrolijke parades en leuke feestjes. Het staat voor een lange strijd voor gelijke rechten, erkenning en respect voor de lhbti+ gemeenschap. Het evenement is doordrenkt met een geschiedenis van verzet en triomf. Het herinnert aan de vooruitgang die is geboekt, maar ook aan de stappen die nog gezet moeten worden. Door Pride iedere dag een beetje te vieren, houden we deze erfenis zichtbaar en levend. Dit laat ons onthouden dat de rechten van lhbti+ mensen geen tijdelijke zaak zijn, maar dat voortdurende inzet voor gelijkwaardigheid nodig is.

Doorlopende blootstelling

Een doorlopende viering van Pride biedt de gelegenheid om bewustwording te vergroten en vooroordelen te verminderen. Educatie en open dialoog zijn enorm belangrijk om misverstanden en onwetendheid te bestrijden. Door het hele jaar door Pride-evenementen te organiseren, kunnen we gesprekken blijven voeren. Over genderidentiteit en seksuele gerichtheid, maar ook hoe het is om buiten de norm te vallen. Hiermee ontmantelen we vooroordelen en stereotypen. Een doorlopende blootstelling aan diverse verhalen en ervaringen helpt mensen te begrijpen dat liefde en acceptatie universeel zijn.

Bovendien kan een doorlopende viering van Pride helpen om een omgeving te vormen waarin iedereen zich vrij genoeg voelt om zichzelf tot uiting te brengen. Als mensen zien dat anderen trots zijn op wie ze zijn, zelfs als zij afwijken van de norm, dan draagt dit bij aan een inclusieve samenleving zonder angst voor discriminatie of veroordeling. Het schept ruimte voor openheid en oprechtheid, waardoor mensen de moed vinden om hun identiteit te omarmen en zonder angst te delen met anderen.

Wat is daarvoor nodig?

Voor een doorlopende viering van Pride is het van belang om verschillende benaderingen te hanteren. Allereerst moeten we ervoor zorgen dat het onderwijs beschikt over genoeg lhbti+ gerelateerde onderwerpen in het curriculum. Dit draagt bij aan de vorming van een inclusievere en meer accepterende jonge generatie.

Daarnaast moeten bedrijven en organisaties ook bijdragen. Dit kunnen zij doen door het bevorderen van een inclusieve werkomgeving en het ondersteunen van lhbti+ werknemers. Activiteiten die gericht zijn op diversiteit en acceptatie, zoals lunchlezingen en workshops, dragen bij aan een inclusieve cultuur, die het hele jaar blijft groeien.

Tot slot is de media een krachtig instrument om het belang van Pride te verspreiden. Door middel van films, televisieprogramma’s, boeken en andere vormen van media kunnen we verhalen delen van de mensen achter de letters. Het delen van authentieke verhalen helpt bij het normaliseren van lhbti+ mensen; het zorgt voor meer empathie en begrip.

De kern van Pride

In de kern is Pride een viering van liefde, acceptatie en de moed om jezelf te zijn. Wie je ook bent, en van wie je ook maar houdt. Dit zouden we het hele jaar door moeten doen, en niet alleen op gezette tijden. Het herinnert ons er immers aan dat diversiteit een van onze grootste krachten is en dat we, door onze verschillen te omarmen, een wereld kunnen creëren waarin iedereen kan bloeien en trots kan zijn op wie diegene is.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.