Going underground met de 5e editie van het Queer Film Festival Utrecht

In de eerste week van september verandert de vijfde editie van het Queer Film Festival Utrecht (QFFU) de stad in één grote bioscoop. Van 1 tot en met 8 september 2023 zijn door heel Utrecht meer dan 60 films te zien, van shorts tot documentaires, nationale tot internationale premières en oude tot moderne klassiekers. Deze jubileumeditie vestigt aandacht op experimentele en rebelse cinematografische boegbeelden van queer protest, die nog zelden op het grote scherm te zien zijn.

Genderations: queer past, present & future

Elke generatie queer personen, in elk land ter wereld, heeft haar eigen strijd. Een gevecht rond de thema’s en onderwerpen die op dat moment in de geschiedenis actueel en noodzakelijk zijn. Films zijn bij uitstek hét medium om de oude en nieuwe verhalen van protest en activisme te vertellen, om de kijker deze strijd en de relevantie ervan écht te laten voelen. Joost de Vries, voorzitter QFFU: “Het kennen van je eigen LHBTQIA+ geschiedenis is essentieel om het heden goed te kunnen begrijpen en met een genuanceerde en kritische blik vooruit te kunnen kijken naar de toekomst. Ons thema dit jaar ‘Genderations: queer past, present & future’ sluit daar naadloos op aan. In de programmering bieden we meer ruimte voor inhoudelijke verdieping en stimuleren we ontmoeting tussen bezoekers en verschillende LHBTQIA+ generaties.”

Film als protest

De baanbrekende film Born in Flames en het danscollectief Queer in Wonderland openen de jubileum editie van het QFFU. Een protestavond in de Helling met een underground film waar het activisme vanaf druipt, performances en lekkere dance beats. Max de Valck, filmprogrammeur QFFU: “Een film als Born in Flames zie je vandaag de dag nog maar zelden. Al helemaal op het grote doek. Het rebelse karakter van de film is exemplarisch voor ons programma. Vandaar dat we de 5e editie van ons festival hiermee openen. Meer van dit soort titels zie je in ons retrospectief ‘Going Underground – An Introduction to New Queer Cinema,’ waarin we je meenemen in een schatkist van hardcore queer cinema uit jaren 80 en 90.”

 Festival hub in Villa Concordia

Villa Concordia in Ondiep wordt de QFFU ‘festival hub’. We creëren hiermee een herkenbare fysieke queer plek en safe space in de stad. Hier is ruimte voor films en een uitgebreid randprogramma bestaande uit workshops, gesprekken en ontmoetingen. Het randprogramma stelden we samen met hulp van echte Utrechtse organisaties, zoals Colored Qollective, Roze 50+, de Meerminners en Savannah Bay. Ook werken we dit jaar samen met art200, een filmfestival uit Roemenië, voor een avond vol Oost-Europese queer shorts.

Openluchtfilms, animatie en horror

Het QFFU vindt bewust niet plaats op één locatie. Activiteiten vind je in bioscopen en cultuurhuizen door de hele stad. In de bibliotheek Neude vertonen we in samenwerking met Kaboom Animation Festival een speciale avond over queer animatie met gasten. Bij Beton-T lopen de rillingen je over de rug tijdens de queer horror shorts avond met ondersteunende performances. En in de zitzakken en bankjes op het terras van Bar Beton in de hal van het Centraal Station geniet je — met koptelefoon op — van een award-winnende buitenfilm.

Ruimte voor talent

Tot slot biedt het QFFU ruimte aan nieuw filmtalent. Dit gebeurt bij de tweede editie van ‘The 10 Minute Challenge’. Deze filmwedstrijd speciaal voor beginnende (queer) filmmakers, leverde 10 korte films op. Die  dingen allen mee naar een prijs binnen de volgende categorieën: beste film, opkomend talent en publieksfavoriet. Ook het Dutch Docs programma zet nieuwe Nederlandse queer documentaires in de schijnwerpers. De makers vergezellen ons op deze avond en gaan in gesprek over hun intieme werken.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.