Tina Turner: Simply the Best

Simply the best!‘ Toen Tina Turner dit schreef, verwees ze naar iemand anders. Maar natuurlijk ging het uiteindelijk over zichzelf. De zangeres overleed op woensdag 24 mei in haar huis in Küsnacht, Zwitserland, na een lang ziekbed.

Veerkracht, stijl en passie – allemaal dingen die het goed doen in de regenbooggemeenschap. En het zijn zeker kwaliteiten die Tina Turner hebben gekatapulteerd tot zowel een wereldwijd als een LHBTI+ icoon. De wereldwijde LHBTI+ gemeenschap beschouwt Turners kracht en wil om te overleven als een inspiratie. Haar hitsingles als “What’s love got to do with it” en “Private dancer” zijn gekoesterde melodieën geworden in de LHBTI+ gemeenschap. Mede dankzij deze hits is ze een iconisch figuur voor de regenbooggemeenschap geworden.

Turner wordt ook nog altijd veel geïmiteerd door drag-artiesten – van shows in Las Vegas tot lokale podia in kleine steden. Ook werd een musical geschreven, gebaseerd op de legendarische carrière en het leven van Turner. Die musical heeft een Nederlandse oorsprong. De schrijvers van het stuk waren de Nederlanders Frank Ketelaar en Kees Prins.

Gay Games en carrière

Daarbij was Turner de eerste artiest die heeft opgetreden tijdens de openingsceremonie van de allereerste Gay Games in San Francisco in 1982. In een tijd waarin HIV en Aids grote schade aanrichtten onder met name homoseksuele mannen, was dat een grote gok voor een artiest van haar formaat. Zeker als je bedenkt dat ze in die jaren ook bezig was met het opbouwen van haar solocarrière.

Haar eerdere carrière in de jaren ’60 en ’70 was, samen met haar huwelijk, op de klippen gelopen. De wijze waarop ze zichzelf na een lange periode van huiselijk geweld weer opnieuw had uitgevonden, maakte haar een voorbeeld voor vele vrouwen. Ook was Turner de eerste zwarte artiest én de eerste vrouw die op de cover van Rolling Stone magazine stond. The Queen of Rock & Roll is 83 jaar geworden.

Tina Turner: Simply the best, voor altijd.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.