Gesmolten | Oswald Schwirtz

Erica van Dooren leest voor Gaykrant en schrijft over wat ze heeft gelezen. Deze keer een recensie van de roman ‘Gesmolten’ van Oswald Schwirtz. Hij schreef over de verhoudingen tussen beste vrienden Rafaël en Daniël. En over de kruispunten in het leven, over keuzes en consequenties, over een onontkoombare liefde, hartstocht en trouw.

Een verhouding in spiegelreflex.
Het boek begint met een bijbeltekst die de essentie van de roman raakt: een verbond smeden, je genadeloos overgeven aan een ander met alle gevolgen van dien.

“Jonathan nu en David maakten een verbond, terwijl hij hem liefhad als zijn ziel. En Jonathan deed zijn mantel af, dien hij aan had, en gaf hem aan David, ook zijn klederen, ja, tot zijn zwaard toe, en tot zijn boog toe, en tot zijn gordel toe.” Samuel 1:18

Het verhaal bestaat uit twee delen. Het eerste deel: jeugd en jongvolwassen jaren van Daan. Hij loopt bij een vriendin van de basisschool Raaf tegen het lijf en is van slag tot kotsend aan toe. De obsessie voor deze ‘vogel’ neemt zijn vlucht.

Desolate landen
Schwirtz reisde als fotograaf af naar desolate landen. Zijn scherpe oog voor details reflecteert in zijn omschrijvingen. “We kijken naar een foto aan de muur van de eetkamer. Een gele vlakte met een paar lemen hutten met golfplaten daken. Voor één van de hutten zit een man. Hij rookt een pijp en staart langs de lens voor zich uit.”

Op de middelbare school raken Daan en Raaf bevriend. Daan ziet tijdens een les het beeldhouwwerk van Rodin dat in Parijs staat. (Noot recensent: Les Amants). De verwijzing naar het beeld van twee vervlochten mensen lijkt een gezochte manier om de eruditie van het verhaal te verhogen. Als Raaf Le Penseur wordt genoemd, doet Schwirtz er een schepje bovenop.

Daan wurmt zich los van zijn familie en wordt concertorganisator. Raaf vertrekt naar San Francisco om ruimtevaarttechniek te studeren. Daan zoekt hem op en ze vrijen de sterren van de hemel (cliché!).

Metaforen
Schwirtz gebruikt veel metaforen om gevoelens uit te drukken.
“Bij mij sloeg het een krater en de uitbarsting met duizenden stenen en rotsblokken maakte een verlangen in mij wakker.”
Soms struikel je wat te veel over zijn beeldspraak.

Voorafgaand aan het feest dat Daan organiseert vanwege de terugkomst van Raaf gaan ze wandelen in de Zwitserse Alpen. Raaf meldt dat hij een Duitse vriendin heeft, Anne’trud’. Ze zal naar het feest komen. Het wordt zwart voor Daans ogen. Hij grijpt Raaf vast. Een wat vergezochte bijna-val naar de diepte.

Daan en Raaf groeien op in verschillende milieus. Wat hebben ze gemeen? Struisvogelpolitiek’ over hun gay-zijn naar de buitenwereld toe. “Sinds Raafs ouders thuis zijn, slaap ik weer in mijn eigen appartement. ‘Dat lijkt me beter,’ had hij gezegd.”

Terugblik
Het tweede deel is een terugblik. Daan wordt zestig en zit op zijn favoriete terras in Zermatt; zijn geheime, jonge minnaar Giovanni serveert. Daan is bevriend met Raaf gebleven. Allebei stichtten ze een ‘traditioneel gezin’. Zoals Schwirtz ook deed, ondanks zijn liefde voor een man. Ooit beloofde Raaf aan Daan een masterplan te verzinnen voor hun liefde. Komt hij dat uiteindelijk na?

Schwirtz maakt in deze roman duidelijk dat je omgeving beïnvloedt welke keuzes je maakt in het leven.

‘… ik werd aangenomen op het Kennedy Center, Thérèse kwam, jij bleef een ankerpunt, mijn kompas, Thérèse wilde kinderen, ze werd zwanger, ik werd vader, ik mocht de ruimte in, de pers maakte me beroemd.’

In zijn dankwoord schrijft Schwirtz: ‘zin voor zin, woord voor woord is geanalyseerd’. Dat merk je. Ze zijn door een ervaren schrijfcoach onder handen genomen, doordacht en gestileerd. Het had wat minder gepolijst mogen zijn, zodat de hartstochtelijke spetters er meer af hadden gesprongen.

De ruwe versie van Gesmolten… ja, die had ik graag gelezen.

Oswald Schwirtz (Arnhem 1962) woont en werkt in Amsterdam, is entrepreneur, fotograaf en schrijver. Hij publiceerde fotoboeken met verhalen; schrijft vanaf zijn twaalfde dagboeken en droeg daaruit voor in Lief Dagboek, een tv-programma van de NTR. Voor AVROTROS maakte hij onder andere de documentaireserie Hollands Zicht en reisde daarvoor met fotografen naar de vuilnisbelten van Indonesië, bezocht de Maori’s in Nieuw-Zeeland en de steengroeven van India. Hij is vader van twee dochters en twee bonuszonen.

Gesmolten is te bestellen bij Van Piere

Erica van Dooren zet haar liefde voor het geschreven woord om in recensies voor Gaykrant. Ze woont in de Flevopolder en dompelt zich al lezende graag onder in fusionmuziek. Daarnaast schrijft en publiceert ze verhalen en werkt ze aan haar debuutroman.

Adverteren via Gaykrant en op die manier onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken? Klik hier voor meer informatie!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.