Wesley van der Heijden | Unity for the community

Om eerlijk te zijn had ik deze column liever niet geschreven. Want het is veel leuker om over unicorns en rainbows te schrijven. Maar met de belaging van de LHBTI+ community de afgelopen weken is het onmogelijk om stil te blijven. Twee keer werd twitter gedomineerd door fakenews waarbij wij als community van allerlei zaken werden beticht. Zoals de ophef rondom de week van de lentekriebels. Het ging de hele week op tv en radio nergens anders over.

Het begon allemaal met een tweet waarin twee gedichten stonden, een over homoseksualiteit en een over genderdiversiteit. Dat de gedichten niet afkomstig waren uit het lesmateriaal van de Rutgers Stichting bleek niet uit te maken. Pointer schreef hier over de aanleiding en gevolgen van de ophef. Nu is twitter sinds de overname door Elon Musk meer en meer een extreemrechts riool geworden. Het blijkt namelijk dat sinds kort Twitter geen preview meer toont als je via direct message (DM) een tweet stuurt met woorden als ‘trans’, ‘LGBT’ of ‘BLM’ en meer van dat soort woorden. Trans Safety Network (UK) schreef er hier meer over.

Maar de schrik sloeg mij op Eerste Paasdag om het hart. In Groningen bleek personeel van Dorothy’s Drag under the rainbow te zijn aangevallen na sluitingstijd. Op zondagavond kwam op het nieuws dat tijdens een bijeenkomst voor jongeren in het COC pand in Eindhoven de vlag van de gevel is gerukt en in brand gestoken. De aanwezige jongeren zijn terug de kast in gescholden en een vrijwilliger heeft een klap gekregen. En dan vergeet ik bijna nog te benoemen dat er tijdens de wedstrijd tussen PSV en Spakenburg homofobe spreekkoren waren. Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat ophef veroorzaakt door extreem rechts dit soort geweld in de hand werkt. Dit soort voorvallen maakt me zo boos. Ik voel me zo machteloos, wat kan je doen?

Om antwoord te geven op die vraag ben ik achter mijn laptop gekropen. Want wat kunnen wij doen? Wij kunnen en moeten ons uitspreken. Want blijkbaar is acceptatie in ons land niet meer dan een dun laagje vernis op haat tegen minderheidsgroepen. Ik voel me als LHBTI+ ‘er nu minder geaccepteerd dan een jaar of 10 geleden. Want of je nu LHBTI+ ’er bent of iemand met een migratieachtergrond, we hebben allemaal wel eens te maken gehad met scheldpartijen, fysiek geweld of ongelijke behandeling. Dus als je zoiets ziet, spreek je uit en steun de persoon die ermee te maken krijgt. Samen zijn we sterker!

In community hebben we ook stappen te zetten. Want zo inclusief zijn we niet met zijn allen. Veel te vaak hoor ik nog verhalen van mensen die zich niet thuis voelen. Wanneer we als community aangevallen worden, dan moeten we juist eenheid uitstralen. Zet je over je eigen vooroordelen heen en verdiep je in de ander. Zo zijn we samen echt sterker. Of zoals de boodschap van de politieke boot vorig jaar was: Unity for the community

Tijd dat we weer op de barricades gaan staan, ons uit te spreken en het open riool wat Twitter is links laten liggen!

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Wesley van der Heijden | Unity for the community

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.