De Valse Nicht | Zure Sietske en de jeugd van Lenny

Eens in de zoveel tijd komt onze valse nicht bij ons op de redactie op bezoek en deelt dan ongevraagd haar gedachten over actuele zaken. Terwijl ze slurpt aan haar citroenthee (“Past goed bij mijn karakter”) mompelt ze dan: “Liever maagzuur spuien over iedereen, dan een maagzweer voor mij alleen.” Maar onze valse nicht is niet de enige met zure oprispingen. Sietske Bergsma kan er ook wat van…

Tekst: De valse nicht,
Foto’s: screenshot twitter, public domain pics

Wie Sietske Bergsma niet kent: geeft niks, je mist niks. Alleen Googlen als je alle keukenkastjes hebt uitgesopt en de inhoud ervan weer op alfabetische volgorde én gerangschikt op kleur hebt teruggezet. Als je dan nog steeds zoiets hebt van: ‘Wat zal ik nu eens gaan doen?’ Pas dan mag je -bij wijze van uitzondering- Sietske Bergsma gaan Googlen. Eerder niet. Geloof me, dat is beter voor je eigen gemoedstoestand.

Maar op één of andere manier kwam ik onlangs een tweet van haar tegen:

Een screenshot van de tweet van Sietske Bergsma, een anti_LHBTI+ wappie op twitter. De tekst van de tweet luidt: "Groep 8 van mijn zoon was vandaag in de moskee. Vijf jaar geleden had ik daar wat van gevonden, althans van het knielen en bidden wat je kinderen dan zag doen. Nu denk ik: je weet tenminste zeker dat er geen dragqueens met dildo's rondzwaaien. Het kan verkeren."

Nu was ik die zondag aanwezig bij de voorleesmiddag-in-de-ochtend in Rotterdam. Geen dildo gezien. Wel veel kinderen. Ik had mijn eigen valse non-binaire kind meegenomen. Heel gemoedelijk en gezellig allemaal. En… Ik krijg het bijna niet over mijn valse, opgespoten lippen: Complimenten voor de dragqueens die daar in alle rust voorlazen. Met in hun achterhoofd alle doodsbedreigingen en het protest dat hen later die dag nog stond te wachten. Ze bleven ze kalm, entertainden de kinderen en de chips en limonade waren niet aan te slepen.

Alle klapstoelen in de zaal van theater LantarenVenster zijn die dag zorgvuldig getest door de kinderen die niet stil konden zitten. Sommigen wisten een vocale pitch te bereiken die waarschijnlijk voor permanente schade aan de hogere regionen van mijn gehoor heeft gezorgd. Maar gelukkig viel er ook voor de ouders nog genoeg te lachen. Vaak door de onschuldige en daardoor onbedoeld hilarische reacties van de kids zelf.

Het begin was natuurlijk wat onwennig; kinderen van die leeftijd zijn nu eenmaal wat verlegen. Maar het waren niet de chips en de limonade die hen over de streep trokken. Nee, pas toen Ma’MaQueen begon met voorlezen, kwamen de meeste kinderen op de matjes rond de queens zitten. Ademloos werd er geluisterd naar het verhaal over de Neehoorn. De uitspraken van dat beest werden de running gag van die ochtend.

Dat Bergsma denkt dat er met dildo’s gezwaaid werd, zegt meer over haar eigen zieke geest dan dat het iets over voorleesmiddagen met dragqueens zegt. Dat de Pink Pussies het frame van de conservatieve Amerikaanse christen-taliban als waarheid proberen te verkopen, tsja… Waarschijnlijk heeft zijn moeder Lenny een keer teveel op zijn hoofd laten stuiteren. Of te weinig knuffels gegeven tijdens zijn jeugd of zo. Ik speculeer hier ook maar hoor, het is gewoon onbegrijpelijk hoe dat ventje toch zoveel zelfhaat onder zijn fontanelletje heeft opgeslagen…

Want als je als homoseksueel het verhaal van anti-homogroepen gaat napraten; dan ben je natuurlijk niet goed snik. Als vervolgens blijkt dat met prinsenvlaggen zwaaiende discriminazi’s van Voorpost jouw protest een goed idee vinden, dan moet je je echt achter de oren gaan krabben. En als je dan na afloop op Twitter laat weten dat je niet meer dan drie man(netjes) bij elkaar hebt weten te sprokkelen voor je protestje -en daar nota bene nog trots op bent ook- dan ben je wat mij betreft rijp voor het gesticht.

Waarschijnlijk is  het zelfkritische vermogen van Lenny aangetast na een val uit de wieg. Het is natuurlijk speculeren en psychologie van de koude grond, dus ik denk dat een expert eens naar Len moet kijken. Dus mensen van het Pieter Baan Centrum: kom dit studieobject maar halen met jullie busje. En Lenny: Ga maar mee met die meneer met die witte jas. Die neemt je mee naar een kamer met zachte knuffelmuren. Krijg je daar een nieuwe trui met hele lange mouwen.

En zure Siets: het enige waarmee zondag tijdens het voorlezen mee gezwaaid werd, waren handen. De kids zwaaiden naar elkaar, naar de ouders die foto’s maakten en naar de Neehoorn in het boek. En oké, vooruit. Er was één kind dat met een regenboogwaaier aan het zwaaien was. Maar geloof me: die had geen enkele vorm van drag-indoctrinatie meer nodig…

Maar de tweet van Bergsma zette mijn fantasie wel in beweging. We zijn in dit land gerust wel iets gewend qua rare sporten. We hebben de stiletto run op de Drag Queen Olympics al. Ook hebben we koning Willem Alexander al eens met een WC-pot zien slingeren. En of je nu een WC-pot of een dildo ergens naar toe slingert…
Dildo Slingeren zou wat mij betreft -naast de Handbag Toss- het nieuwe slinger-onderdeel van de Drag Olympics moeten worden. Ook leuk voor koning Willem-Alexander om eens te doen op Koningsdag!

Ik stel voor dat de deelnemers het weekend voor de wedstrijd een dildo naar keuze achterlaten bij de plaatselijke darkroom. (Let bij de dildo-keuze op zaken als gewicht en balans. Ook is het belangrijk dat hij goed in de hand ligt!) Na het weekend haal je dat ding dan weer op. Ongewassen natuurlijk; hij moet wel goed blijven plakken. En dan zetten we een groot dartbord neer, waar de dildo’s tegenaan geslingerd kunnen worden. Met een foto erop van mensen die de LHBTI+ gemeenschap de afgelopen tijd ernstige schade hebben toegebracht.

Ik heb al twee namen in gedachten…

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.