Pride Photo | Start van de landelijke tour

Op vrijdag 31 Maart om 17:30 openen Fleur Pierets (schrijfster, mensenrechtenactivist) en Alejandra Ortiz (schrijfster, trans vluchtelinge) de Pride Photo Tentoonstelling 2023 op de IJpromenade in Amsterdam. Dit is tevens de start van de landelijke tour van deze LHBTQIA+ foto expositie. Na Amsterdam (31 maart tot 28 april) zal Pride Photo Tentoonstelling 2023 tot eind dit jaar in alle twaalf provincies in Nederland te zien zijn. Zo zullen de foto’s ook geëxposeerd worden in onder andere Enschede, Groningen en Goes. Thema dit jaar is The Process of Change, waarmee de organisatie wil laten zien hoe het de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd telkens weer lukt om, met creativiteit, vechtlust en veerkracht, haar bestaansrecht te bevestigen.

De tentoonstelling, bestaande uit twintig grote panelen, toont naast de bekroonde foto’s verschillende urgente, verrassende en mooie beeldverhalen die de bezoekers aan het denken zullen zetten over seksuele- en genderdiversiteit. Pride Photo ontving dit jaar vanuit de hele wereld ruim 5600 inzendingen voor de internationale fotowedstrijd. Twee keer zoveel als vorig jaar. De jury, bestaande uit Yushi Li, Tanya Habjouqa, Samira Damato, Marijn Kuijper en Sabelo Mlangeni, selecteerde twee winnaars. Ky & Kysaan van de uit Ohio afkomstig fotograaf Ky Smiley (20) won de Pride Photo Award 2023 in de categorie Single Image. De Venezolaanse fotograaf Andrés Pérez (29) werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Series met zijn reeks Dead Family.

Gastcurator Samira Damato heeft binnen het thema The Process of Change een divers pallet aanvullende beeldverhalen geselecteerd. Samira: “Bij het samenstellen van de tentoonstelling heb ik geprobeerd om de gemeenschappelijke ambitie van de jury van dit jaar tot uitdrukking te brengen – we wilden verhalen laten zien die tegelijkertijd veerkracht en kwetsbaarheid uitdrukken. De tentoonstelling laat een diverse verzameling verhalen zien, die de dringende noodzaak van LHBTQIA+- mensenrechten naar voren brengen. Ik hoop dat deze tentoonstelling bijdraagt aan de acceptatie van de gemeenschap en voor compassie zorgt voor de zeer reële problemen waarmee veel LHBTQIA+-personen wereldwijd te maken hebben.”

Pride Photo directeur Hein-Jan Keijzer is erg blij met de tentoonstelling. “Ik denk dat we er in geslaagd zijn weer een laagdrempelige tentoonstelling neer te zetten. Prachtige, inspirerende en ontroerende foto’s, die ons laten zien hoe de LHBTQIA+ gemeenschap wereldwijd voortdurend bezig is nieuwe wegen en vormen om diversiteit te uiten en het bestaansrecht te vieren. Verhalen die hopelijk weer heel veel bezoekers zullen aanzetten om na te denken over seksuele- en genderdiversiteit.”

STICHTING PRIDE PHOTO AWARD

Stichting Pride Photo Award is een Nederlandse organisatie, opgericht in 2010, die tot doel heeft om de acceptatie van LHBTQIA+ personen, en seksuele- en genderdiversiteit in de samenleving te bevorderen. Dit doen we met het tonen van foto’s, die verhalen vertellen over de positie van de wereldwijde LHBTQIA+ gemeenschap. De foto’s worden geselecteerd uit de inzendingen voor de internationale fotowedstrijd die Stichting Pride Photo Award jaarlijks organiseert. Zo hoopt Stichting Pride Photo Award op een toegankelijke manier veel mensen van diverse leeftijden, opleidingsniveaus, culturele achtergronden, herkomst en met uiteenlopende opvattingen te bereiken.

Opening: De opening van de Pride Photo Tentoonstelling 2023 vindt plaats op vrijdag 31 Maart, om 16:00, bij de IJpromenade in Amsterdam, op het plein naast Eye Filmmuseum en de A’dam Toren. Pers kan zich vooraf aanmelden via info@pridephoto.org.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.