Movisie | BIPOC en biculturele lhbti+ers

Een verkenning van seksuele, sekse- en genderdiversiteit in divers Nederland

BIPOC en biculturele lhbti+ personen hebben ervaringen waar andere lhbti+ personen niet mee te maken krijgen. BIPOC en biculturele lhbti+ personen hebben bijvoorbeeld te maken met de uitdagingen van hun intersectionaliteit: zowel lhbti+ zijn als het hebben van een migratieachtergrond. Ze kunnen dus uitsluiting ervaren op basis van hun seksuele oriëntatie, genderidentiteit én hun migratieachtergrond.

Daarnaast kunnen BIPOC en biculturele lhbti+ personen, een gebrek aan acceptatie door hun directe omgeving ervaren, zoals familie, vrienden en kennissen. Dit gebrek aan acceptatie kan diverse redenen hebben, bijvoorbeeld een gebrek aan kennis over de diversiteit in seksuele oriëntatie, taboes over lhbti+, vanwege religie of vanwege schaamte gegrond in cultuur.

BIPOC en biculturele lhbti+ personen bevinden zich een specifieke situatie met bijbehorende uitdagingen en behoeften. In de handreiking die MOVISIE daarvoor heeft opgesteld wordt beschreven tegen welke uitdagingen BIPOC en biculturele lhbti+ personen aan kunnen lopen. Drie specifieke groepen worden uitgelicht: lhbti+ vluchtelingen, biculturele transgender personen en biculturele lhbti+ ouderen. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de ondersteuning van BIPOC en biculturele lhbti+ personen in de praktijk. Hier worden tips gegeven voor gemeenten, sociaal professionals en belangen- en zelforganisaties. De handreiking sluit af met een overzicht van belangenorganisaties en hulpverlenende organisaties met betrekking tot BIPOC en biculturele lhbti+ personen.

 Voor meer cijfers, informatie, bronnen en praktische tips en initiatieven kun je de handreiking BIPOC en biculturele lhbti+ personen hier vinden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.