Jacky | Trans (In)visibility Day

Op de foto staat Jacky, een trans-vrouw. Het is een ronde zwart-wit foto in een regenboogkleurig kader met haar naam ernaast.

Morgen, 31 maart, is het jaarlijks wereldwijd: “Transgender Day of Visibility”. De trans vlag wordt dan gehesen, en we laten zien hoe blij en trots we zijn op wie we zijn.
Persoonlijk doe ik nooit mee met de euforie op deze dag. Ik bedoel, ik ben het hele jaar door visible en daar komt bij dat ik nog geen enkele reden zie voor een feestje.

Dat zit zo.

Volgens velen gaat het meer dan uitstekend met de acceptatie van trans mensen in Nederland. De helft van de Nederlanders zegt desgevraagd braaf voor elke microfoon geen “enkel probleem te hebben met die mensen”.
Er wordt straks ook weer vriendelijk en enthousiast gezwaaid als we langsvaren in bootjes tijdens de zoveelste gezellige botenparade, en in zowat elke Pridewalk krijgen we kushandjes toegeworpen.

So far so good zou je denken…..

Deze week besloot de Rotterdamse voetbalklup Excelsior dat hun aanvoerder El Yaakoubi niet langer aanvoerder kon zijn.
El Yaakoubi, een zo op het oog erg aardige, welbespraakte jongeman, is inmiddels een graag geziene gast aan diverse talkshowtafels, maar weigerde nog steeds de ‘OneLove’ band te dragen.

Zijn voetbalklup Excelsior vond dat niet meer kunnen, niet conform het Excelsior-beleid, dus El Yaakoubi is aanvoerder af. Online wordt Yaakoubi uitbundig geprezen om zijn ‘moed’ om zich niet te laten ringeloren vanwege zijn religieuze overtuiging waardoor hij zich niet wil conformeren aan LHBTIQ+. Dat de Loveband toch echt over een iets breder onderwerp gaat dan uitsluitend LHBTIQ+, is de aardige, welbespraakte Yaakoubi wellicht ontschoten.

Iets dergelijks speelde ook bij Orkun Kökcü, je weet wel, de aanvoerder van Feyenoord. Ook Kökcü weigerde de Loveband te dragen, verklaarde voor de sportcamera dat hij: “geen enkel probleem had met homo en transgender, maar liever niets te maken wilde hebben met die mensen”. Het mocht ook niet van zijn geloof mompelde Kökcü toen in een bijzinnetje. Ook Orkun Kökcü werd online geprezen en door de voetbalsupporters bejubeld om zijn standpunt.

Caroline van der Plas die onlangs met haar Boerenpartij overtuigend heeft gewonnen bij de provinciale verkiezingen is niet erg te spreken over de plannen tot aanpassing van de Transgenderwet. “Wij hebben niks tegen transgenders” zegt Caroline tegen iedereen die het horen wil, “maar dat iedereen straks zomaar van geslacht kan veranderen, vinden wij een slecht idee”.

Lieve Caroline baseert haar boerenslimheid op ‘feministische geluiden’ zoals ze zegt, TERF-geluiden dus, je weet wel: de klup hoogopgeleide, zwaar afgestudeerde dames die vinden dat trans vrouwen een bedreiging zouden zijn voor zeg maar ‘de normale vrouwen’. De ‘Trans Exclusionary Radical Feminists’ die vinden dat de trans vrouwengekte nu wel lang genoeg heeft geduurd en moet worden ingeperkt.

Afgelopen maandag keek ik even naar Vandaag Inside op SBS6. Roxane Knetemann, – de dochter van en zelf wielrenster – was in het programma als sidekick, en het ging even over het vrouwenwielrennen, waarbij René van der Gijp opmerkte: “Fietsen er nou ook van die transgenders bij jullie mee?”.

Johan Derksen scoorde meteen door de handen theatraal in de lucht te steken met: “Oh daar mag je echt niet over praten hoor, want dat is tegenwoordig een doodzonde”, en de hele studio lag dubbel.

Roxane Knetemann vertrok geen spier in haar gezicht, en merkte droog op: “Dat weet ik niet René, dat zou zomaar kunnen, in mijn tijd fietsten er regelmatig trans meiden mee, nooit iets nadeligs van gemerkt. Trouwens, ik heb laatst nog samen gefietst met een trans vrouw, prima hoor”.

Het was even muisstil aan de tafel van Vandaag Inside…

Ander onderwerp.

Ook deze week besloot de Internationale Atletiekbond dat trans vrouwen niet meer mee mogen doen bij de dames. Volgens Sebastian Coe van het IAAF (de overkoepelende atletiekorganisatie) was er sprake van een ‘lichamelijk voordeel’. Volgens meneer Coe zouden trans vrouwen een blijvend “mannelijk voordeel hebben vanwege de testosteron” die ooit had huisgehouden in hun lijven.

Toen ik het bericht las, heb ik even zitten schaterlachen over zoveel onzin en totale onwetendheid.

Iedere vrouw met een transitieverleden kan je simpelweg vertellen dat er van dat zogenaamde ‘mannelijk voordeel’ helemaal niets overblijft na een jaartje of wat oestrogeentherapie.
En of je nou vóór, of ver na je puberteit (op volwassen leeftijd) de seksetransitie doormaakt: het resultaat is hetzelfde. Het is voor trans vrouwen totaal einde oefening met de ‘mannelijke spiertjes’ en andere zogenaamde fysieke ‘mannelijke voordelen’.

Ook in Nederland wordt het conservatieve christelijke anti-LHBTIQ+ geluid steeds luider, en ook daar zijn voornamelijk de trans vrouwen de kop van jut. En de gelovige zorgen over massa’s jonge meisjes die “ineens jongen zouden willen worden” zijn groot.

Morgen op 31 maart wordt er dus internationaal de transvlag uitgestoken, en laten we voor een dag zien dat we erg visible zijn.

Misschien zou het een goed idee zijn om het hele jaar door visible te zijn. Niet om anderen te sarren, ook niet om polarisatie in de hand te werken waarvan we inmiddels ook beschuldigd worden, maar gewoon omdat zichtbaarheid in het straatbeeld en op de werkvloer nou eenmaal de sleutel is tot werkelijke emancipatie van trans en genderdiverse personen.

Transhaat is helaas gebaseerd op onwetendheid, en waartoe stigmatisering en uitsluiting kunnen leiden, zouden we inmiddels geleerd moeten hebben uit de vrij recente geschiedenisboekjes. Daar komt nog eens bij dat transhaat vanuit een religieuze, en/of cultureel-conservatieve levensovertuiging een stuk venijniger en hardnekkiger is.

Laten we het hele jaar door visible zijn en overal het gesprek aangaan. Ondanks de kille afwijzing die we daarbij vaak ontmoeten.

*
Jacky van Tongeren
 is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.