Martijn van MEIJT. | ‘Ik word wat meer activistisch’

Martijn van Veen is de oprichter van MEIJT. die we kennen van de roze quotes die ook regelmatig op Gaykrant verschijnen. Maar Martijn en MEIJT. doen nog veel meer. Ze maken films, doen aan voorlichting, helpen dakloze LHBTI+jongeren, organiseren events, hebben inmiddels een eigen queer agency en op 27 augustus organiseren ze in Amsterdam het Superflirt Festival, een nieuw, groots opgezet queer festival. Tijd voor een gesprek met Martijn.

Tekst: Rick van der Made
Foto’s: MEIJT. 

Het gaat goed met je!

Het gaat zeker goed. Met mij en met MEIJT. We zijn flink aan het groeien. We hebben veel nieuwe samenwerkingen, nieuwe contacten en nieuwe initiatieven. Dus het bruist. We hebben wel iets minder evenementen dan vorig jaar, maar dat was een beste keuze: we zijn selectiever geworden in wat we willen doen om de kwaliteit te kunnen behouden. Maar we organiseren natuurlijk nog volop. Zo is er 25 maart in de Effenaar in Eindhoven Xtra Party invites MEIJT. en in hotel Arena in Amsterdam verzorgen we de eerste week van mei de hosting voor een evenement van van Fritz Cola. Ja, we zijn ook te boeken voor corporate feesten en partijen. Dat is waarom we The Queer Agency zijn gestart: hiermee kunnen we vraag en aanbod beter op elkaar aan laten sluiten.

‘We zijn ooit gestart als grapje en om een beetje te choqueren. Wat kunnen we wel en niet maken en wat gaat juist te ver? We waren een tikkeltje ondeugend.’

Er is veel vraag naar entertainment die door onze community gemaakt en gebracht wordt. Diversiteit en inclusie zijn voor bedrijven belangrijk en zelfs speerpunten geworden en zij willen bij hun evenementen dan ook steeds vaker diversiteit inhuren. Dat is een heel goede ontwikkeling, waarbij er voor drag queens – maar bijvoorbeeld ook voor trans mensen – steeds vaker de gelegenheid is om in de spotlight te komen staan.

En dan is er 27 augustus het Superflirt Festival

We wilden graag terug naar de basis. Kwaliteitsmuziek en kwaliteitsoptredens met alle toppers van de queer scene. We hebben zeven stages met acht stage hosts die allemaal hun eigen sfeer neerzetten en hun eigen feestje mogen bouwen. En ’s middags hosten we de drag olympics, die voorheen altijd bij het Homomonument georganiseerd werden. 

Ja, Superflirt wordt een enorme productie. Het is enorm spannend want zoiets groots hebben we nog nooit gedaan. Multifest – het bedrijf achter Wasteland, Manifesto, Valtifest, OWAP, OHAF et cetera – staat achter ons. Met hen zijn we een joint venture aangegaan.

Is er naast Pride en Queer en Milkshake nog ruimte voor zo’n groot festival?

Ja, de vraag ernaar is groot. Een festival van en voor de community vanuit de gedachte van verbinding in combinatie met kwaliteit. Ikzelf vind bijvoorbeeld op festivals de muziek niet altijd even sterk. Die krijgt dan net te weinig aandacht. Vandaar dat wij zeven verschillende stages willen. Alle partijen die met ons meedoen zijn kwalitatief hoogstaand, uiterst creatief en weten hoe ze een goed feest moeten organiseren.

Waar ben je over tien jaar?

Ik word steeds wat meer activistisch, merk ik. We zijn ooit gestart als grapje en om een beetje te choqueren. Wat kunnen we wel en niet maken en wat gaat juist te ver? We waren een tikkeltje ondeugend. Maar gaandeweg kwam ik met zoveel mensen in contact die mij alle kanten van de queer scene en queer geschiedenis lieten zien. Ik groeide als persoon, besefte dat ik op de schouders van vele generaties voor mij stond.

‘We wilden graag terug naar de basis. Kwaliteitsmuziek en kwaliteitsoptredens met alle toppers van de queer scene.’

Door in contact te treden met anderen kreeg ik ook meer oog voor de problemen van onze gemeenschap en dat zorgde er eigenlijk vanzelf voor dat ik wat activistischer werd. En word, want dat is iets wat de komende jaren zeker nog zal groeien. Daarnaast natuurlijk blijf ik creatief en blijven we uiteraard allerlei events organiseren. Misschien iets meer kwaliteitsevenementen dan voorheen. Club Meijt en Headrush daar willen we ook graag mee doorgaan. En we varen mee met Pride Utrecht en volgend jaar weer met de Canal Parade in Amsterdam.

En Superflirt moet echt een festival worden voor de gehele community en voor het hele land. Geen feestje dat enkel vanuit commercieel oogpunt georganiseerd gaat worden, maar echt een feest voor iedereen. Het wordt een zoektocht naar een balans vinden tussen enerzijds de nodige commercie om mijn bedrijf te laten groeien en anderzijds me op activistische wijze inzetten voor de gemeenschap.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.