Uit de kast, in de Provinciale Staten | Ronald Franken

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd. Deze keer: Ronald Franken, de nummer 11 van de lijst van Groen Links in de provincie Utrecht.

U staat op de kieslijst van GroenLinks, waarom deze partij?
GroenLinks is een partij die strijdt voor gelijkheid en duurzame verandering. Dat is een wereld waarin ik wil leven. Waar alle mensen erbij horen, gelijke kansen krijgen en in open houding met elkaar kunnen samenleven. Waar we leven in een groene omgeving en respect hebben voor de natuur en onze gezondheid. GroenLinks heeft hetzelfde droombeeld als ik.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke motivatie?
Het frustreert me al tientallen jaren dat deze overheid het voor elkaar krijgt om van crisis naar crisis te rollen, terwijl je het allemaal ziet aankomen.
-De woningnood zag je aankomen. Er werd te weinig mee gedaan, er werd zelfs geld van woningcorporaties afgenomen en er werd gekeken naar de markt voor oplossingen….
-De stikstofcrisis, of eigenlijk biodiversiteitscrisis; 25 jaar geleden zat een auto nog onder de insecten als je over de snelweg had gereden, die insecten zijn al bijna verdwenen. Je zag dit aankomen…. De overheid deed niets en liet het aan de markt over.
-De energiecrisis, iedereen die verduurzaamd heeft, heeft geluk gehad. De hoge energieprijzen zijn bij die mensen minder hard aangekomen. De overheid zei dat ze gingen verduurzamen maar investeerde rustig verder in olie en gas en liet het gebeuren dat we afhankelijk werden van het gas uit Rusland….
-De klimaatcrisis. Steeds warmere zomers. Ik hoef het volgens mij niet uit te leggen. Iedereen voelt de verschillen de afgelopen jaren.
Ik wil vooruit kijken naar de problemen die op ons afkomen en daar nu al op acteren. Ik wil dat we met elkaar in gesprek kunnen en zoeken naar oplossingen: samen, open, eerlijk en in het belang van het grote geheel.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
• Klimaatdoelen behalen door woningen te isoleren, en meer zon-, wind- en bodemenergie benutten.
• Wonen en openbaar vervoer betaalbaar maken in een groene leefomgeving
• Natuur herstellen en boeren helpen vergroenen

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Van links tot liberaal rechts heeft ondertussen iedereen door dat meer zonne-energie, meer windmolens en meer duurzame warmte hoognodig zijn. De partijen zetten allemaal in op het behalen van de klimaatdoelen. De vraag  is nu hoe we dat gaan doen.
Laten we het aan de vrije markt over? Een markt die vooral goed voor een paar ruimtevaart-miljardairs zorgde, terwijl steeds minder mensen rondkomen? Nee toch. We hebben allemaal geleerd van de effecten van te veel marktwerking.
Ik wil dat iedereen gaat profiteren! Windmolens in deze provincie moeten van ons Utrechters kunnen worden, het is onze energie, het is onze winst. Dat kan gewoon!!
Ik wil er in de provincie voor zorgen dat je zelf eigenaar kunt worden van een windmolen. Ook als je geen geld hebt om te investeren. Ik wil mogelijk maken dat echt alle Utrechters in de omgeving van een windmolen zeggenschap krijgen. Het wordt hun eigen duurzame energie en ze bepalen zelf wat ze doen met hun winst!

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Besturen. We worden al jaren tegengehouden via landelijk beleid. Het laatste jaar heeft de landelijke overheid, veelal door de rechter genoodzaakt, beleidsruimte gemaakt. Hiermee is er ruimte voor verandering. Bijvoorbeeld op het gebied van verduurzamen, wonen en stikstof.
Het is daarom van supergroot belang dat er provinciaal partijen komen, die de verandering serieus nemen en die dat sociaal doen. Zodat iedereen profiteert en we sneller meer betaalbaar wonen, natuur beschermen en de klimaatdoelen halen.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Ik neem mijn ervaringen mee. Ik merk en hoor steeds meer LHBTI agressie op straat en meer waardering voor sterk conservatieve gedachten. Zo schaft Amerika het abortusrecht af en voel ik persoonlijk de dreiging van Poetin, die een wereldorde zonder LHBTI rechten wil. Ik voel dit meteen persoonlijk. Iets wat mijn heterovrienden pas begrijpen als ik het uitleg.
Ik ben daarnaast vader van 2 tieners, maar mijn geaardheid is fluïde. Ik begeef me ergens op een spectrum en soms in twee leefwerelden. Een ervaring waardoor ik snel in staat ben bruggen te bouwen.
Ik ben via vrienden en relaties wakker geworden door confrontaties met bewust en onbewust racisme (LHBTI & Black Lives). Een ervaring die me fundamenteel een bewustere kijk op de samenleving heeft gegeven.
Ik herken, zoals elke LHBTI-er, het onveilige gevoel in deze maatschappij om te zijn wie je bent. Bij hechte vrienden en familie voel ik echter volledige veiligheid. Dat is een veiligheid die ik elke LHBTI-er in elke situatie toewens en die een einddoel in mijn statenwerk zal zijn.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
Door GroenLinks is Utrecht de volgende regenboogprovincie! De provincie belooft daarmee o.a. LHBTI-ers actief te beschermen. Mijn GroenLinks collega statenleden en ik zullen altijd elke ondermijnende mening hard tegenspreken. Discriminatie en racisme keihard veroordelen en laten aanpakken.
Door GroenLinks is ook de inclusie agenda van de provincie opgesteld. Daardoor wordt er breed gestuurd op verbetering van LHBTI acceptatie in onder andere de sport en scholen.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Ik wil vechten voor een samenleving waarin we verschillen zien als kracht. We moeten de kracht van diversiteit laten bloeien. We moeten de kracht van LHBTI-ers, maar ook elke andere minderheidsgroep vieren. Iedereen moet leren en bewust worden waar we vandaan komen en welke weg voor volwaardige gelijkheid nog nodig is. We moeten LHBTI-ers blijven pushen om meer van zichzelf te laten zien in organisaties en zorgen dat organisatie daar een veilig klimaat voor organiseren. De regenboogprovincie Utrecht kan dat meer en steviger doen.
Ik ben bestuurslid diversiteit en inclusie in het bestuur van GroenLinks Utrecht stad. Ik wil de diversiteit in de partij verbreden en de inclusieve mind-set versterken.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.