Uit de kast, in de Provinciale Staten | Jolanda Boer

Woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Daarom presenteert Gaykrant ook bij deze verkiezingen weer de rubriek ‘Uit de kast, in de Provinciale Staten’. In deze rubriek kunnen kandidaat-Provinciale Statenleden met een LHBTI+ achtergrond zich presenteren. Van links tot rechts, van queer tot trans: de regenbooggemeenschap is inmiddels binnen vrijwel het gehele politieke spectrum vertegenwoordigd.  Deze keer: Jolanda Boer, de nummer 2 van de lijst van D66 in de provincie Zeeland.

U staat op de kieslijst van D66, waarom deze partij?
D66 zit in mijn groene hart. Groen staat voor mij voor mensen en het klimaat. Mensen omdat ik het belangrijk vind dat iedereen zichzelf kan en mag zijn, dat er verbinding is en dat niemand uitgesloten wordt. Het klimaat, daar maak ik mij zorgen over. Hoe pakken we dit aan en zorgen we voor een duurzame toekomst. Dit alles zie en vind ik terug bij D66.

Waarom wilt u de Provinciale Staten in; wat is uw persoonlijke 
motivatie?
‘Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’. Deze uitspraak van Mahatma Gandhi inspireert mij. Ik ben overtuigd dat je veel kunt bereiken als je jezelf inzet en gebruik maakt van je kennis, enthousiasme, gedrevenheid en kunde. Uitkomen voor mijn idealen dat is echt mijn persoonlijke groei geweest van de afgelopen jaren. Door mijn werk dicht bij de politiek is mijn interesse gewekt zelf een actieve bijdrage te leveren. Ik zie daar welke invloed je kunt hebben door politiek actief te zijn.

Wat zijn de drie hot topics in uw provincie?
Schoon en duurzaam Zeeland – D66 wil investeren in de biodiversiteit en hard optreden tegen vervuilers van de lucht, water en bodem.
Onderwijs voor iedereen – D66 wil fors investeren in onderwijs om Zeeuws talent voor de provincie te behouden. Voor een rijke toekomst waarin je binnen de provincie kunt studeren, wonen en werken.
Een betaalbaar huis – D66 wil voor 2030 meer dan 30.000 nieuwe energie-neutrale woningen waarmee we willen zorgen voor doorstroming. Huidige woningen helpen we isoleren en verder verduurzamen.

Wat heeft voor u persoonlijk de meeste prioriteit?
Dat is het klimaat. Iedereen krijgt te maken met klimaatverandering, ook wij in Zeeland. Het regent weerrecords. De temperatuur en de zeespiegel stijgen. De lucht, bodem en water zijn vervuild. Dit alles heeft gevolgen voor de natuur, biodiversiteit, landbouw, dijken en duinen maar ook voor onze gezondheid en veiligheid. Hoe ziet ons klimaat eruit in 2040, hoe leven we dan? Daar maak ik mij zorgen om. Niet in actie komen betekent stilstand, daarom zet ik mij in voor duurzaamheid.

Besturen of oppositie? En welke coalitie heeft uw voorkeur?
Besturen. We hebben nu een van de 39 zetels in de Provinciale Staten. Willen we mee gaan besturen dan hebben we meer zetels nodig. Ons enthousiaste campagneteam werkt hier hard aan.
Een progressieve coalitie heeft mijn voorkeur met o.a. PvdA/Groen Links.

In hoeverre speelt LHBTI+ zijn een rol in uw politieke werk?
Wie ik ben en welke ervaringen ik heb opgedaan, neem ik zeker mee in mijn politieke werk. In de provincie Zeeland is daar nog veel in te winnen. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, mee kan doen, zich welkom en veilig voelt.

Op welke manier heeft uw partij in het verleden het verschil gemaakt voor de regenboog-community in uw provincie?
In de afgelopen Staten periode heeft D66 Zeeland geen specifieke acties gedaan. In de periode daarvoor is het D66 gelukt de provincie Zeeland aan te melden als regenboogprovincie en wordt de regenboogvlag gehesen op de Coming-Outdag.

Wat moet er nog gebeuren met de LHBT+ emancipatie in uw provincie?
Zeeland is een regenboogprovincie en kan daar veel meer inhoud aan geven, daar wil ik mij de komende vier jaar voor inzetten. Een eerste mooie stap is de Roze Zaterdag op 17 juni dit jaar in Goes. Ik hoop velen van jullie daar te ontmoeten.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.