Drag en Tennessee

In de Amerikaanse staat Tennessee worden dragshows in het openbaar en voor kinderen verboden. Volgens Republikeinen aldaar om de jeugd te beschermen. Tennessee is daarmee de eerste staat die dit verbod invoert. De bedoeling van de Republikeinen is om in nog minstens vijftien andere staten dit verbod erdoor te krijgen. Mensen die zich niet aan het verbod houden, riskeren een straf die kan oplopen tot zes jaar cel.

Het zijn geen ‘incidenten’ meer, de manieren waarop conservatieven – in Amerika en hier in Nederland – zoeken naar inperking van de moeizaam verworven rechten en vrijheden van de regenbooggemeenschap. En in die zoektocht is alles toegestaan: of het nu het Hooggerechtshof in de VS is dat inmiddels openlijk pleit voor afschaffing van de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht, of de Nederlandse club Civitas Christiana die meldt dat ‘pedofilie onderdeel is van de LHBTI+agenda.’ Of het nu het verbieden van dragshows is, of een zingende Volendamse die zonder enige kennis van zaken en zonder enig literair besef een bekroond auteur als Pim Lammers aan de schandpaal nagelt.

Het hoort allemaal thuis in het huidige, conservatieve gedachtegoed. Een gedachtegoed dat maar een agendapunt kent: op alle mogelijke manieren de mond snoeren van iedereen die niet voor een onverzoenlijk en bekrompen Godsbeeld, een patriottistisch, xenofoob en angstig Vaderland en een traditionele (lees: middeleeuws), heteroseksuele, cis-gender Familie is.

Deze conservatieve beweging, die de kleurrijke regenboogfamilie het liefst met een zwartwitte deken wil verstikken, zaagt en knaagt inmiddels aardig succesvol aan de poten van onze mooi versierde stoel. En als we niet oppassen, als we niet op alle mogelijke manieren deze beweging van repliek dienen en hun aanvallen – politiek, sociaal of cultureel – bestrijden, dan is het niet ondenkbaar dat we op een dag al onze rechten en vrijheden moeten inleveren, en dat we alleen nog maar zedige walsjes (man-vrouw) op country & western en palingmuziek mogen dansen.

Ach, Tennessee.

Er is nog hoop.

Want is Tennessee niet de staat van Dolly Parton? De zangeres die ooit zelf voor de grap meedeed aan een Dolly Parton look-alike-wedstrijd?

En die de wedstrijd toen verloor.

Van een drag queen.

*

Rick van der Made (Breda, 1968) is hoofdredacteur van Gaykrant. Hij is ook dichter en columnist. Rick woont met zijn huisgenote Pascale en hun twee katten Boris en Klaas in Hooge Zwaluwe.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.