Songfestival Troubadours | Saskia en Serge

Op de afbeelding staat het logo van de podcast Songfestival Troubadours. Twaalf goudkleurige sterren tegen een paarse achtergrond, met daarin in sierlijke letters de woorden songfestival troubadours met daarboven een rood-wit-blauw gekleurd hartje zoals dit ook bij uitzendingen van het Eurovisie Songfestival gebruikt wordt. De foto is ter illustratie van het onderwerp bij de tekst geplaatst.

Het Eurovisie Songfestival is in 67 jaar tijd flink veranderd. Maar hoe ging het eraan toe in 1971? Saskia en Serge vertellen! Van hun eerste poging tijdens het Nationaal Songfestival in 1970, met het liedje ”t Spinnewiel’, en de interne aanwijzing het jaar erop. Een ‘troostprijs’ die leidde tot internationale aandacht en loeiend succes. Letterlijk; een fluittoon dreigde roet in het eten te gooien tijdens de live-uitzending.

Saskia zegt daarover:
“Toen bleek dus, toen ik begon te zingen, dat mijn microfoon heel raar begon te doen. Een rare pieptoon. Toen ging door me heen: dat is waarschijnlijk alleen op het podium, maar het bleek ook in de uitzending te horen te zijn!” Serge vult aan: “Wij vinden het wel jammer dat Dolf van der Linden (dirigent, red.) toen niet afgetikt heeft. Dat was ten eerste onvergetelijk geweest voor het publiek, voor ons natuurlijk wel belangrijk. Het is heel storend dat als je begint, dat er dan een fluittoon in zit die bijna in de toonsoort valt waarin je moet zingen! De kans dat je niet zuiver zingt is dan heel groot.” Zuiver was het gelukkig wel!

De deelname met ‘Tijd’ luidde een internationale carrière in: van successen in Portugal tot aan Amerika. Maar ook in eigen land was het duo vanaf toen niet meer weg te denken uit de vaderlandse showbizz. Zomer in Zeeland, Mama He’s A Soldier Now en Het Zijn De Kleine Dingen Die Het Doen: een greep uit het rijke oeuvre van de twee. Hoe kijken Saskia en Serge, maar liefst 52 jaar na deelname, terug op het Songfestival in Dublin. En hoe klinkt ‘Tijd’ anno nu? Speciaal voor Songfestival Troubadours zingen ze na jaren weer de Nederlandse inzending die door de jury’s in Europa beloond werd met een mooie top 10-notering!

Je luistert Songfestival Troubadours in je favoriete podcast-app (Bijv. Spotify, Apple Podcasts, Podimo of Google Podcasts).

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.