Oostenrijk | Vienna International Pride Awards

De Oostenrijkse organisatie NPO One heeft een nieuw initiatief in het leven geroepen: De Vienna International Pride Awards. Deze jaarlijkse campagne is bedoeld om de mensen die wereldwijd een verschil maken op het gebied van LGBTIQ+ gelijkheid te erkennen en hen te bedanken. Iedereen waar ook ter wereld kan iemand nomineren voor deze internationale regenboog-award. 

‘Gelijkheid is een fundamenteel recht voor alle mensen. Toch krijgen honderdmiljoenen mensen die zichzelf als LHBTI+ identificeren overal ter wereld nog steeds te maken met ongelijkheid, afwijzing, armoede, geweld, marteling en zelfs moord. Dat gelijkheid niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, bleek maar weer toen Rusland afgelopen november een controversiële nieuwe wet aannam die de verspreiding van ‘lhbti-propaganda’ verbiedt. De wet criminaliseert al het lhbti-materiaal dat volgens Rusland wordt gezien als poging om ‘niet-traditionele seksuele relaties’ te promoten,’ aldus de organisatie.

‘Omdat gelijkheid voor minderheden nog steeds geen vanzelfsprekendheid is, worden tijdens de Vienna Internationale Pride Awards mensen die ongelooflijk belangrijk werk doen op het gebeid LHBTI+ gelijkheid, inclusie en rechten, in de spotlights gezet. Het doel hiervan is om meer mensen te motiveren en te inspireren om zelf actie te ondernemen en wereldwijde LHBTI+ gelijkheid te ondersteunen.’

De Vienna International Pride Awards zullen begin juni worden uitgereikt tijdens een livestream evenement in Wenen. Genomineerden worden gekozen door een ervaren en diverse jury van LHBTI+ experts, met aan het hoofd Senior Adviseur LBGTI Inclusie Afrika voor het Development Programma voor de Verenigde Naties Jeffrey O’Malley. Er worden awards uitgereikt in verschillende categorieën, waaronder ‘politieke kampioenen’, ‘burgeractivisten’ en ‘storytellers’. Genomineerden hoeven zelf niet LGBTIQ+ te zijn, maar moeten wel een bijzondere visie, moed of betrokkenheid bij de strijd om gelijke rechten voor de LGBTIQ + gemeenschap hebben getoond.

Het publiek, overal ter wereld, wordt aangemoedigd om gelijkheidshelden te nomineren die een groot verschil maken op het gebeid LBTIQ +gelijkheid. De details over het stemproces zullen binnenkort worden aangekondigd.

Daarnaast loopt er tot en met de dag van de uitreiking een sociale media-campagne waarbij mensen aangemoedigd worden om, onder de hashtag #ThankYou, online ‘dankjewel’ te zeggen tegen iemand uit hun eigen omgeving die een verschil heeft gemaakt op het gebied LGBTIQ +  gelijkheid. Met deze zeer persoonlijke en emotionele posts wordt alvast de toon gezet voor de awards.

De Vienna International Pride Awards is een project van One Life, een non-profit organisatie in Wenen. One Life werd opgericht in mei 2020, met steun van de City of Vienna (gemeente Wenen) om campagnes voor wereldwijde gelijkheid en anti-discriminatie te ondersteunen.

Het idee voor de Internationale Pride Awards komt van Tony Gregory, een televisiemaker met verschillende prijzen op zijn naam, en Niclas Schmiedmaier, oprichter van One Life en voormalig CFO van de Life Ball. Officiële partners van de campagne zijn the United Nations Development Programme (UNDP), the MTV Staying Alive Foundation en ILGA-World (the International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). Gregory beschrijft het doel achter de Vienna International Pride Awards als volgt: “Een wereld realiseren waar de regenboog van verschillende voorkeuren van LGBTIQ+ mensen niet alleen getolereerd wordt, maar ook wereldwijd wordt geaccepteerd en gekoesterd.”

De missie van dit project is om mensen te inspireren en motiveren om bij te dragen aan de strijd voor gelijkheid. Of dit nu door heldendaden is of door alledaagse activiteiten. Daarbij moet worden gezegd dat financiële overschotten gedoneerd zullen worden aan ILGA World en gebruikt zullen worden om de bijna 2000 zusterorganisaties, die ook campagne voeren voor LGBTIQ + rechten in 169 verschillende landen, te steunen.

De awards worden in juni 2023 uitgereikt.

klik hier voor de website.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.