In de serie ‘Eep portretteert’ portretteert fotograaf Eep Seeber voor de Gaykrant LHBTI’ers in hun vertrouwde omgeving vanuit de vraag: waar, met wie, met wat of wanneer kun jij helemaal jezelf zijn? Terugkerend symbool is de roze driehoek als teken van dat je mag zijn wie je bent. Vandaag de tiende aflevering.
…………………
Naam: Eep Seeber
Gender : cisman
Leeftijd: 51 Seksuele oriëntatie: gay / queer
Beroep: Art-Fotograaf
Woonplaats: Amsterdam
Ik: Eep Seeber (@eepphoto) ben nu fotograaf maar afgestudeerd als modeontwerper. Nu breng ik beide richtingen samen waarbij fotografie de hoofdrol speelt. Dit is mijn rubriek op gaykrant.nl waarin ik LHBTIQ+ personen portretteer. Nu ben ik zelf aan de beurt om mijn zelfportret en verhaal te delen.
Ik voel me het fijnst als ik mijn creatieve gedachten de ruimte kan geven en ze kan uitvoeren. Dan kan ik helemaal mezelf zijn.
Op de middelbare school werd ik als ‘anders’ gezien en ook zo behandeld. Ik verzette me door me anders gaan kleden en met andere mensen om te gaan. Deze tijd was heel moeilijk.
Halverwege het examenjaar kwamen de beste woorden die ik ooit hoorde: “We hebben met je docent gesproken en je hoeft niet meer naar school toe”. Eindelijk – na vier jaar – kwam er een omslag in mijn leven.
Daarna kon ik naar de vooropleiding voor de kunstacademie. Daar kwam ik thuis. Ik kwam daar fijne mensen tegen waarbij ik mezelf kon zijn en had mijn coming out. Later studeerde ik als modeontwerper af aan de AKI kunstacademie in Enschede.
PS:
De gekleurde driehoeken kennen een lugubere geschiedenis. Naast Joden werden ook andere groepen vervolgd en vermoord in de Tweede Wereldoorlog: homo’s, zigeuners, jehova’s en politieke tegenstanders als communisten. Elke gevangenengroep in nazi-kampen kreeg een eigen label. De roze driehoek was het symbool voor homoseksuele gevangenen. Lees meer op: nos.nl/op3/artikel/2230374-zo-werd-een-embleem-uit-wo-ii-een-homosymbool