Podcast | Songfestival Troubadours

Op de afbeelding staat het logo van de podcast Songfestival Troubadours. Twaalf goudkleurige sterren tegen een paarse achtergrond, met daarin in sierlijke letters de woorden songfestival troubadours met daarboven een rood-wit-blauw gekleurd hartje zoals dit ook bij uitzendingen van het Eurovisie Songfestival gebruikt wordt. De foto is ter illustratie van het onderwerp bij de tekst geplaatst.

Aanstaande donderdag, 26 januari, verschijnt de eerste aflevering van de nieuwe podcast-reeks ‘Songfestival Troubadours’. In deze serie vertellen oud-deelnemers die Nederland vertegenwoordigden, aan presentatoren Chiel Troost en Jeroen Smits over hun bijzondere ervaringen op het grootste muzikale podium van Europa. Hoe kijken ze, met de kennis van nu, terug op hun deelname? Op het liedje en de bijbehorende act, de kritiek en de concurrentie? En niet onbelangrijk: de onvermijdelijke relletjes? Acht bijzondere portretten, met een lach en een traan. Wekelijks op donderdag, in jouw favoriete podcast-app.

In de eerste reeks staan de volgende artiesten centraal (in willekeurige volgorde): Maxine & Franklin Brown (1996), Ben Cramer (1973), Linda Wagenmakers (2000), Esther Hart (2003), Justine Pelmelay (1989), Saskia & Serge (1971), Getty Kaspers (Teach-In, 1975) en Marga Bult (1987).

In de podcast-reeks Songfestival Troubadours wordt de luisteraar, in een gemiddeld uur-durende aflevering, meegenomen in de festival-ervaring van de desbetreffende artiest. Van het Nationaal Songfestival (mits aanwezig dat jaar) tot aan het Eurovisie Songfestival, de puntentelling en de ontlading achteraf. Uiteraard wordt ook de carrière van de artiest vóór en ná het songfestival besproken.

Jeroen Smits (links) en Chiel Troost (foto: Lisa Vaarwerk)
De presentatoren

De podcast wordt gepresenteerd door Chiel Troost (36, Arnhem) en Jeroen Smits (49, Oss).
Jeroen is als mede-organisator van het jaarlijkse evenement Eurovision in Concert én de drijvende spil achter de site songfestivalweblog.nl nauw betrokken bij het festival. Chiel deed eerder verslag van het liedjesfestijn voor tv en radio en heeft de nodige ervaring in de media als persvoorlichter en communicatieadviseur. Beiden zijn groot liefhebber van het Eurovisie Songfestival en hebben meerdere edities bezocht. Jeroen miste sinds 2000 enkel de editie in 2002 (toen Nederland niet meedeed).

Emoties

In de afleveringen zijn de emoties duidelijk voelbaar. Jeroen Smits: “Het zijn afleveringen geworden met een lach en een traan. Teleurstellingen spelen hier en daar tot op de dag van vandaag nog een rol en successen zorgen nog steeds voor een brede glimlach. We hebben het over de rol van de NOS die de uitzendingen in Nederland voor haar rekening nam en dus ook de begeleiding ter plaatse verzorgde. Daar wordt door de artiesten wisselend op teruggekeken.”

In de afleveringen wordt niet alleen over muziek gesproken, maar soms ook gemaakt. Enkele artiesten brachten namelijk heuse mini-concerten, die deels zijn meegenomen in de afleveringen zelf. Chiel Troost: “bijzonder waren bijvoorbeeld de muzikale bijdrages van Saskia & Serge en Ben Cramer. Zij verrasten ons met prachtige liedjes. Maar uiteraard zingt iedereen een stukje van het eigen Songfestivalnummer!”

Verder zijn er gastbijdrages van onder andere Cornald Maas, oud-winnares Anne-Marie David, Tony Neef, Dick Bakker, het Vlaamse duo Nicole en Hugo (vlak opgenomen voor het plotselinge overlijden van Nicole, in november j.l.), Hijlco Span en Stefania (Griekenland 2021).

In de eerste aflevering bezoeken Chiel en Jeroen (musical)zangeres en zangcoach Linda Wagenmakers in haar studio in Arnhem. Met Linda blikken de heren terug op haar spectaculaire inzending ‘No Goodbyes’ uit 2000. Uiteraard wordt er stilgestaan bij de act met de enorme jurk die Linda droeg. De totstandkoming komt ter sprake en de verschillende acts die het team in gedachten had passeren de revue.

voorbereidingen

Over de voorbereidingen op weg naar het festival in Stockholm vertelt Linda “We waren in het circustheater aan het oefenen in de studio en mensen braken naar binnen om te kijken wat we aan het doen waren. Zodat ze een scoop hadden hoe de act eruit zou zien”. Ook de enorme ramp die Nederland, diezelfde dag, op z’n kop zette wordt besproken: de vuurwerkramp in Enschede.

“Toen was het feest ook echt over. Klaar.”

Linda: “Ik dacht: waarom is iedereen daar in de hoek van de green room met elkaar aan het praten? Ernstige gezichten. Op een gegeven moment ben ik er naartoe gegaan en heb ik gevraagd: ‘wat gebeurt hier’ en toen is verteld wat er gebeurd was. Toen was het feest ook echt over. Klaar. Toen was ook niet echt helder wat er was gebeurd. In eerste instantie hoorden we dat er 600 doden waren gevallen.”

De podcast is te vinden in de grote podcast-apps, waaronder Spotify, Apple Podcasts, Podimo en Google Podcasts.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.