Jacky | Genderbias

Dit artikel is geïnspireerd op de onderzoeksresultaten van bestuurskundige Laura Doornkamp. 

We doen het misschien allemaal wel als onze kinderen nog klein zijn: we geven jongetjes complimenten als we vinden dat ze stoer, slim en erg bijdehand zijn, en voor de meisjes vinden we het belangrijk dat ze er mooi uitzien, lief zijn en een zorgzaam karakter hebben.

Genderbias (gendervooroordelen) gaat over het geven van voorkeur aan een persoon, gebaseerd op gender. Maar het woord staat ook voor: er bewust of onbewust van overtuigd zijn welke genderrol het beste zou passen bij een bepaald beroep. En ook bij welke sport, hobby, kleur, kledingstijl et cetera. Wat is typisch jongen of meisje?

Wanneer een jongen en een meisje in het onderwijs, bij het leren bespelen van een instrument of bij het beoefenen van een sport précies hetzelfde presteren, dan wordt er bij de jongen al snel gesproken van: ‘een groot talent’, en bij het meisje: ‘ze heeft er erg hard voor gewerkt’.

Het zijn stereotype speldenprikjes die we dagelijks bewust of onbewust uitdelen als we jongens en meisjes complimenten geven. Daarom zijn rolmodellen erg belangrijk, zeker als opvoeders zélf een genderbias-gedrag laten zien.

Kinderen moeten al hun interesses kunnen ontplooien, ongeacht of ze een jongen, meisje of genderdivers zijn. Niet alleen thuis, maar ook zeker in het onderwijs is het belangrijk dat genderbias wordt herkend, en dat genderstereotiepen worden doorbroken.

*

Jacky van Tongeren is een vrouw met een transseksueel verleden. Ze speelt flamencogitaar, schrijft muziek en zet zich in voor de zichtbaarheid en validatie van trans en genderdiverse mensen. 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.