International Film Festival Rotterdam 2023 | Queer films

Het International Film Festival Rotterdam staat voor de deur. Van 25 januari tot en met 5 februari 2023 keert het festival terug in de Rotterdamse bioscopen. En ook dit jaar programmeren ze wederom meerdere queer en LHBTQ+-films.

Blue Jean speelt zich af in het noorden van Engeland, 1988. Margaret Thatchers conservatieve regering voert het beruchte artikel 28 in. Jean is gay, maar niet uit de kast. Ze houdt haar privéleven en werk gescheiden, maar door de komst van een nieuwe leerling dreigen Jeans werelden met elkaar in botsing te komen. De film is genomineerd voor verschillende prijzen en won onder andere BIFA 2022 – Best Lead Performance. Bekijk hier de trailer.

De Spaanse film La amiga de mi amiga gaat over de hoofdrolspeelster Zaida die haar leven ziet als een film; nadat ze net gedumpt is, volgt de film haar bij een reeks snel wisselende dates in de queer scene van Barcelona. Uiteindelijk valt ze als een blok voor Lara, een mede-filmmaker en toevallig de vriendin van haar vriendin. De film beleeft op IFFR zijn wereldpremière. Bekijk hier de trailer

Fogo-Fátuo is het nieuwste queer sprookje van IFFR-favoriet João Pedro Rodrigues. De film gaat over een jongeman die zich ontworstelt aan zijn bekrompen koninklijke familie en kiest voor de geneugten van seks met brandweermannen. Fogo-Fátuo is een modernistische musical die de grenzen van ras, klasse en gender verlegt. Hier vind je de trailer.

In de Zuid Afrikaanse Stiekyt van Etienne Fourie, 2022, Zuid-Afrika. De werkloze soapacteur James treedt op als drag queen om zijn gezin te onderhouden, maar als een collega-drag dood wordt aangetroffen, moet hij de gevaren van zijn eigen ambities onder ogen zien in dit schaamteloos kitscherige en innemende drama van de Zuid-Afrikaanse filmmaker-schrijver Etienne Fourie. Bekijk hier de trailer.

*

Klik hier voor meer informatie over IFFR.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.