Tim Akkerman | Diversiteit is mijn toverwoord

‘Diversiteit is belangrijk voor mij,’ zegt Tim Akkerman. ‘Mijn broer en ik zijn daarmee opgevoed, zo voed ik mijn kinderen op en het is belangrijk in mijn theatervoorstelling Tim Akkerman & The Ivy League in theater, die op 17 oktober in première gaat.’

Interview: Ranjith Postma
Beeld: Melissa Scharroo

‘In de muziekscene waar ik al sinds mijn jeugd deel van uit maak, mag iedereen meedoen. Zonder je te hoeven verantwoorden of je keuzes te onderbouwen. Goeie muziek maken, daar gaat het om. Verbinding hebben met elkaar. Alleen dan kun je samen muziek maken. Dat vind ik iets moois hebben. Mijn broer en ik zijn opgevoed met de mededeling: Het maakt niet uit hoe je thuiskomt, als directeur of als loodgieter, of met wie je thuiskomt, als je maar gelukkig bent. Die volledige acceptatie van mijn ouders heb ik meegenomen en probeer ik aan mijn eigen kinderen door te geven.

Mijn kinderen Lila (15), Denne (13) en Senn (9), probeer ik drie dingen mee te geven:  Accepteer iedereen (V/M/X),  Maak jezelf nooit belangrijker dan anderen en gebruik nooit geweld. Niet fysiek en niet verbaal. En je mag verwachten van een ander dat die dat ook respecteert. Mijn dochter zit in de fase dat ze zich afvraagt wie ze is, voor wie ze gevoelens heeft en wat ze er mee wil doen. Mijn zoons zijn daar nog niet mee bezig, maar ik zeg nu al: val je op mannen, dan val je op mannen. Ik gun mijn kinderen iemand die een aanvulling op hun leven is, geen invulling.

‘Zelf heb ik een succesformule verlaten: De band Di-rect. Niemand snapte dat en ik moest me doorlopend verantwoorden.’

 

Tim Akkerman & The Ivy League

Als muzikant ben ik veel onderweg. Ook naar het buitenland. Maar ik ben altijd bereikbaar voor ze, ook als ik er niet ben. En als de kinderen bij mij zijn – ik ben gescheiden – zet ik mijn telefoon op stil. Papa is veel weg, dat klopt, vooral in de weekenden, maar papa is nooit met dingen bezig die belangrijker zijn dan zij. Ik maak er een punt van om in de tijd die ik met mijn kinderen heb, de kwaliteit van aandacht die ze krijgen te waarborgen. Als ze een vraag hebben ben ik er voor ze. Altijd. In verwennerij met kadootjes geloof ik niet.

Keuzes maken speelt een belangrijke rol in mijn voorstelling. Je kunt voor de veilige haven kiezen, je gelukkig wanen en denken; laat ik mijn mond maar houden. Zelf heb ik een succesformule verlaten: De rockband Di-rect. Niemand snapte dat en ik moest me doorlopend verantwoorden. Ik ben voor mezelf opgekomen en ben de muziek gaan maken die ik wilde gaan maken. Een ander noemt dat dapper, ik noem het mijn hart volgen. We zijn nu meer dan dertien jaar verder en het is een goede keuze geweest. Ik gun iedereen wiens passie op een ander vlak ligt dan verwacht, het vertrouwen om daar vooruit te komen.

‘In de muziekscene waar ik al sinds mijn jeugd deel van uit maak, mag iedereen meedoen. Zonder je te hoeven verantwoorden of je keuzes te onderbouwen.’

Je bent alleen geboren en wat je levenslijn je ook brengt en hoelang die ook mag zijn; het blijft je eigen levenslijn. De keuzes die je maakt, maak je in de eerste plaats voor jezelf. En als er anderen bij betrokken raken probeer je dat zo respectvol mogelijk te doen.

De voorstelling Tim Akkerman & The Ivy League in theater is gebaseerd op de twintig jaar dat ik in het vak zit. Ik schrok dat ik zoveel routes bewandeld heb en zoveel jasjes aangehad heb in die periode. Alle highlights komen voorbij. Maar alleen de muziek spelen zou niet genoeg zijn voor mijn gevoel. Ik merkte dat, om te delen wie ik echt ben, waar ik echt vandaan kom en hoe belangrijk muziek echt voor mij is, er meer nodig is.

Muziek is voor mij vanaf jongs af aan geweest waar alles om draait. Die diepte wil ik induiken, samen met mijn publiek. Daarom vertel ik, naast dat ik ze speel, ook waarom ik bepaalde liedjes geschreven heb, welke verhalen achter mijn muziek schuilen en waarom iets in een bepaalde periode belangrijk voor mij is geweest. De klemtoon ligt natuurlijk op de muziek en dat vul ik aan met persoonlijke kronieken en anekdotes. In het theater heb ik een groter kleurenpalet om mijn emoties te tonen en dat bevalt goed.

Veel mensen vragen: “Wanneer ga je Nederlandstalig zingen?” Dat doet iedere andere Nederlandse artiest al. Daar ligt niet mijn ambitie. Maar het openingsnummer van de voorstelling is het allereerste liedje dat ik ooit heb geschreven. Dertien jaar was ik toen.

Ruim tien jaar geleden vroeg Kinderen voor Kinderen of ik iets leuks voor hen had. Toen heb ik door de enorme catalogus van KvK-liedjes gebladerd en ontdekte ik dat er nog nooit, echt waar, nog nooit een liedje over Moederdag gezongen was. Dus heb ik mijn allereerste liedje ingeleverd. Het heet Moederdag, het is helemaal in het Nederlands en we openen er mee op 17 oktober aanstaande.’

 

Theatervoorstelling
Samen met zijn band The Ivy League gaat Tim Akkerman in deze theatervoorstelling terug naar de tijd van MTV-Unplugged: de mooiste songs uit zijn eigen oeuvre, op een intieme en breekbare wijze gebracht, met leuke anekdotes en ontroerende verhalen. Een ode aan de rock muziek, zijn helden en aan zijn publiek dat houdt van alle mogelijke smaken. Deze avond met Tim Akkerman is een smaakvolle melting pot van muzikale diversiteit.

 Over Tim Akkerman
De veelzijdigheid van muzikant Tim Akkerman is al meer dan 20 jaar te bewonderen. Van stevige rock tot compleet akoestisch, van de muziek van Buddy Holly of zijn grote held Bruce Springsteen tot zijn eigen nieuwe songs. Op verschillende manieren weet Tim zich muzikaal te uiten. Wat die twee decennia muziek wel gemeen hebben, is dat Tim altijd streeft naar een puur en muzikale avond op het hoogste niveau.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

One thought on “Tim Akkerman | Diversiteit is mijn toverwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.