Als je dominee bent en je mag niet bidden

Alexander Noordijk is mijn collega, zoals ik er in de Protestantse Kerk in Nederland nog enige honderden heb. Ik leerde hem kennen, toen we allebei nog voor JOP werkten, de Jeugdorganisatie van Protestantse Kerk. Alexander is mag je wel zeggen ‘one of a kind’. Ik ken weinig collega’s die altijd zo goedlachs zijn, zoveel energie hebben en zoveel tomeloze inzet voor hun werk tonen. En wie hij een beetje beter kent, kan steevast op een ‘big hug’ rekenen.

En zo geschiedde, toen ik afgelopen zondag (2 oktober) naar de Grote Kerk in Monnickendam reed om daar bij Alexander naar de kerk te gaan. Ik verdween direct bij binnenkomst al in de armen van Alexander (ik heb de hele dienst zijn luchtje geroken). Het was een mooie dienst op mijn vrije zondag: we zongen samen, we hoorden uit het Bijbelboek Ruth en we baden samen. En zo was het goed.

Dominee Alexander Noordijk

Ik was er natuurlijk niet zomaar. Ik wilde daar in Monnickendam met Alexander bidden, omdat, zo was gebleken, hij het van anderen niet mocht. Dat zit zo. Alexander had een gospelconcert georganiseerd. Alle 450 kaarten waren verkocht. En er was een goede gospelgroep geregeld: InSalvation. Alles in kannen en kruiken, dachten ze in Monnickendam, totdat de leden van de gospelgroep er achter kwamen dat ds. Alexander die hen had uitgenodigd en die tijdens het concert voor zou gaan in gebed, homoseksueel is. En tja, je in gebed laten leiden door iemand die in zonde leeft (Alexander heeft ook nog een man!), dat kan natuurlijk niet. 

Nou mogen christenen van mij over van alles van mening verschillen, maar daar de conclusie uit trekken dat je niet met een ander kunt bidden, vind ik een van de ernstigste dingen die je kunt doen. In de Bijbel lezen we over de allereerste christelijke gemeente dat ze samen uit de Tenach (het Oude Testament) lazen, dat ze met elkaar baden en dat ze alles deelden wat ze hadden. Dat was niet alleen een beschrijving van wat ze deden. Het was ook een beschrijving van wat men wezenlijk vond. Vooral als je dat laatste, dat delen, niet deed of half, dan hoorde je eigenlijk niet bij de gemeenschap van mensen die achter Jezus aan wilden gaan. Ik moest hier aan denken toen ik hoorde wat mijn lieve en geliefde collega was overkomen. Het deugt niet, voor geen meter.

Alexander en ik waren collega’s in Amsterdam. Hij was een van de eerste dominees op IJburg. Vorige week is hij met zijn partner verhuisd naar Monnickendam. Alexander heeft het goed gehad op IJburg, maar ook daar lag hij onder vuur om wie hij is. Hij trof – ongelooflijk maar waar – op een dag een molotovcocktail aan op het raam van zijn appartement. Goddank is die niet afgegaan. En later moest hij zich schuilhouden in de bezemkast van zijn kerk, omdat hij op straat werd bedreigd door jongeren uit de buurt. Steeds was zijn homoseksualiteit de inzet van de incidenten. Te bizar voor woorden allemaal.

En toch vallen die voor mij bijna in het niet bij wat er nu is gebeurd: dat er andere christenen zijn, die niet in dezelfde ruimte met jou willen zijn, als je met hen gaat bidden. Wat is er in je gevaren, als je dat niet wilt, omdat die ander homo is? In ieder geval niet de heilige Geest, wanZij verbindt in plaats van te verbreken, zoals InSalvation deed. Nog maar eens, voor alle duidelijkheid: christenen hebben verschillende opvattingen en dat zij op basis daarvan moeite kunnen hebben met de seksuele oriëntatie van een ander snap ik best, maar daarom weigeren een van de kostbaarste praktijken te delen die we hebben: samen te bidden, dat gaat er bij mij niet in. 

Als je niet met elkaar wilt bidden, als je elkaar niet wilt ontmoeten, niet met elkaar in gesprek wilt gaan – met God als adres –, dan onthoud je jezelf ook de mogelijkheid je toch te verbinden met anderen en het goede te ervaren dat daarvan komt (zelfs al blijf je van mening verschillen). En wat ik hoe dan ook niet begrijp: als zelfs Alexander je hart niet weet te verwarmen, als je zelfs hem je koude handen niet wilt geven, wie dan wel? 

*

Lees hier het artikel uit het ND over Alexander Noordijk en de band InSalvation.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

4 thoughts on “Als je dominee bent en je mag niet bidden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.