STOER op het Mercatorplein in Amsterdam

De van oorsprong Libanese kunstenaar Bilal Chahal heeft in overleg met het Amsterdamse Stadsdeel West het kunstwerk STOER gecreëerd. De installatie is vanaf heden tot en met 15 augustus 2022 te zien op het Mercatorplein te Amsterdam en handelt over sociale issues als gender en identiteit.

De kunstinstallatie ‘STOER’ van Bilal Chahal belicht op een subtiele en humorvolle wijze het onderwerp gender en alles wat daarmee samenhangt. Het doel van het kunstwerk is om bewustzijn te genereren aangaande deze onderwerpen. In de huidige complexe tijd, met dito vraagstukken ziet Chahal de importantie van acceptatie aangaande gender en identiteit.

Vanuit dit uitgangspunt heeft Bilal daarom dit heldere en duidelijke kunstwerk gecreëerd. STOER staat in overleg met het stadsdeel West op het mercatorplein in Amsterdam. De periode is specifiek uitgekozen vanwege het samenvallen met PRIDE Amsterdam.

Bilal Chalal
Door het spel van letters, de gekozen kleur – Barbie-roze – en de vorm zal het vragen oproepen zoals wat betekent stoer eigenlijk, wie of wat is stoer, voelt men nog een verschil in wat als typische mannelijk of vrouwelijk wordt ervaren. Tevens vraagt het aandacht voor het overkoepelend aspect: op welke wijze identificeert een ieder zich.
Het kunstwerk bestaat uit 5 losse stalen letters, 5 sculpturen die het woord STOER vormen. Elk object / sculptuur staat op een 60 cm hoge sokkel. De letter S heeft een hoogte van 1.8 meter, aflopend in stappen van 20 cm tot de letter R met een hoogte van 1 meter. Vanaf 16 augustus 2022 staat de kunstinstallatie van Chahal voor een periode van 6 weken op het Bos en Lommerplein.
*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.