EuroGames 2022 | Marleen van Boheemen

De EuroGames 2022 vinden dit jaar plaats in Nijmegen van 27 tot 30 juli. In de aanloop naar dit mooie evenement zullen we een aantal atleten, organisatoren en anderen betrokkenen het woord geven. Vandaag Marleen van Boheemen

Tekst: Floor Brands

Wie ben je, hoe oud ben je, waar kom je vandaan en welke sport beoefen je?

Marleen (42 jaar), ik woon met mijn man en drie kinderen in Lent bij Nijmegen. Mijn roots liggen in de Betuwe. Sinds 2018 roei ik bij RV De Waal op de Spiegelwaal, waar je ook prachtig kunt wandelen en zwemmen.

Hoe belangrijk is deelname aan de Eurogames voor je en hoe belangrijk zijn de Eurogames voor de LHBTI+ gemeenschap en haar emancipatie?

Voor mij is het de eerste keer dat ik meehelp bij de Eurogames. Onze roeibond, de KNRB, heeft in april 2022 nog een rapport gepresenteerd waarin wordt gesteld dat de inclusiviteit en diversiteit in onze sport beter kan. Zelf ervaar ik onze vereniging als heel open en toegankelijk. Wij kunnen door mee te doen aan Eurogames bij alle verenigingen in Nederland de aandacht vestigen op inclusiviteit. Zo heb ik naar alle verenigingen de Eurogamesposter gestuurd en hoor ik dat hij van Haarlem tot Groningen wordt opgehangen.

Hoe kan de zichtbaarheid van LHBTI+ers verder vergroot worden binnen de sportwereld volgens jou?

De vraag is of zichtbaarheid echt nodig is. Wat denk ik belangrijk is, is dat besturen van sportverenigingen het onderwerp ieder jaar op de agenda zetten en het bespreken. Door de vraag ‘zijn we echt voor iedereen toegankelijk?’ op tafel te leggen, kun je daar bij stilstaan en verbetermogelijkheden zien.

Hoe ervaar jij de LHBTI-acceptatie binnen jouw sport?

Wij zijn echt een afspiegeling van Nijmegen en dat betekent dat het bij ons eigenlijk niet opvalt of gevraagd wordt wie of wat je bent. LBHTI ervaar ik totaal niet als issue. Wij hebben veel beginnerscursussen en daar doet echt iedereen aan mee: van 70-er tot 20-er, van dik tot dun. Veel mensen helpen elkaar en we kennen bij RV De Waal een gezellige clubcultuur. Wij zijn een startende vereniging en gaan zuinig met ons budget, ons materiaal én elkaar om. Ik ervaar het dus als zeer toegankelijk.

Wie is je grote voorbeeld?

Cor Scheffers, onze eerste voorzitter, is een man die al 50 jaar roeit en iedereen in de roeiwereld kent. Hij is bij de Eurogames onze mentor. Hij heeft onze vereniging met anderen opgebouwd en is volgens mij al flink op leeftijd. Hij was de eerste die superenthousiast werd over de Eurogames. Een echte Nijmegenaar!

Maak de volgende zin af: “De Eurogames zijn geslaagd als…” niemand uit de LHBTI-groep in Nederland meer hoeft te twijfelen om lid te worden van een roeiclub.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.