EuroGames 2022 | Joost van Wijngaarden

De EuroGames vinden plaats van 27 juli tot en met 30 juli in Nijmegen. In deze rubriek volgt Gaykrant deelnemers aan de EuroGames. Spelers en organisatoren. Joost van Wijngaarden (27) is projectleider van de organisatie die de EuroGames2022 organiseert.

Tekst: Floor Brands

Kun je vertellen over je functie bij de EuroGames? 

We hebben een driekoppig bestuur en ik ben de projectleider van de organisatie. Het bestuur houdt vooral de relaties met de instanties in de gaten en ik ben de centrale persoon in de uitvoering van de organisatie.

Het is dit jaar in Nijmegen. Is dat voor het eerst?

Ja klopt, het is in de jaren tachtig ooit begonnen in Den Haag en heeft daar ook een paar keer plaatsgevonden, net als in Rotterdam. En daarna een hele rondtocht door Europa.

Kun je er iets meer over vertellen? 

Het evenement vindt plaats van woensdag 27 juli tot en met zaterdag 30 juli. Dat is de week na de Nijmeegse Vierdaagse. Wij sluiten daarop aan. Meestal is het dan relatief rustig in Nijmegen omdat mensen op vakantie gaan en winkels een weekje dicht gaan. Met de EuroGames is dat een uitgelezen kans om de stad even over te nemen.

Op 27 juli beginnen we met een openingsceremonie op de Waalkade. Dit wordt een feest met festivalconcept. En dan niet alleen maar speeches en ceremonie, maar ook gave artiesten die komen optreden.

Op zaterdagavond vindt dan een soortgelijke ceremonie plaats ook op de Waalkade ter afsluiting van het evenement. Tussen de woensdag en zaterdag vinden op zeventien verschillende locaties sporttoernooien plaats en daaromheen heel veel activiteiten. Zo zijn er wandelingen georganiseerd en kunnen er musea worden bezocht.

De deelnemers zijn doorgaans fanatiek, maar geen topsporters. Ze komen ook naar de EuroGames om iets van de stad te zien en te genieten van een weekje vakantie. Vaak zoeken de deelnemers elkaar na het sporten op om leuke dingen te doen.

Je geeft aan dat het geen topsporters zijn, maar ik begreep dat er wel een aantal sporters van hoog niveau tussen zaten? 

Het niveau verschilt enorm tussen de deelnemers. Er zijn deelnemers die vooral naar de EuroGames willen en die schrijven zich daarom in en anderen kijken veel meer vanuit de sport omdat ze dan punten voor bepaalde rankings kunnen verdienen. Die staan er dan vaak wat competitiever in.

Wat maakt de EuroGames de EuroGames? 

Ik heb zelf nog maar één keer een EuroGames meegemaakt, vorig jaar in Kopenhagen dus ik ga vooral af op de geluiden die ik hoor vanuit de afgelopen tien jaar. Wat ik dan vooral hoor is dat mensen het heel erg waarderen dat het in die week helemaal draait om de acceptatie van LHBTI’ers.

Per land verschilt natuurlijk wat men normaal vindt, maar ook in landen als Nederland is het nog lang niet altijd maar vanzelfsprekend dat je als LHBTI’er wordt geaccepteerd. Tijdens dit evenement heb je het gevoel even in de meerderheid te zijn en niet een uitzondering. En dat gevoel wordt door veel mensen als zeer fijn ervaren. Die gemeenschappelijkheid zorgt voor een goed gevoel bij de deelnemers. En ook bij de organisatie trouwens.

 Dan lijkt me dat het gevoel van competitie ook minder belangrijk denk ik. 

Ja klopt. En de competitie is er wel tijdens de wedstrijd, maar slaat al snel weer om naar de gezelligheid na de wedstrijd.

Ik zag al je enorm sportieve profielfoto, sport je zelf ook? 

Ja, ik ben zelf een fanatieke duursporter. Ik heb jaren gevoetbald en sinds ik in Nijmegen studeer ben ik aan het wielrennen en hardlopen. Vanuit daar ook veel interesse in het organiseren van sportevenementen. Een sportevenement waar de sport niet op nummer een staat, is voor mij soms even wennen. Maar het is des te leuker om dat ook eens op deze manier te ervaren.

Ben je zelf ook lid van de LHBTI+ gemeenschap?

Nee ik schaar mezelf niet onder één van de letters, maar ik voel me door mijn rol als projectleider wel enorm betrokken bij deze gemeenschap. En in dat opzicht voelt het binnen de organisatie wel alsof ik erbij hoor, ook al ben ik zelf hetero. Ik word goed geaccepteerd in deze inclusieve gemeenschap.

Ik denk ook dat daar een kracht zit, dat je je als hetero zo inzet voor de LHBTI+ gemeenschap. 

Dat denk ik eigenlijk ook. En dat is ook wel de kracht van de EuroGames. Dat je niet alleen maar mensen uit de LHBTI+ groep welkom heet, maar juist iedereen. Je wilt ook inclusief zijn en dan hoort de hetero daar natuurlijk ook gewoon bij. Het is een evenement vooral voor mensen uit de LHBTI+ groep, maar open voor iedereen en ik vind het heel belangrijk om dat in alles uit te stralen.

Hoe belangrijk is deelname aan de EuroGames. 

Dat zal per deelnemer verschillen en ook per deelnemend land. Het is in sommige landen nog best ingewikkeld om jezelf te kunnen zijn, dus voor de deelnemers die daar vandaan komen is een week jezelf kunnen zijn heel erg belangrijk, omdat dat bij hen niet altijd vanzelfsprekend is. Voor de Nederlandse deelnemers is het vooral leuk om een keer aan een groot sportevenement mee te doen in eigen land.

Heb je zelf ook wel eens het idee dat de acceptatie binnen je eigen sport beter kan?

Sinds ik me daarmee bezighoud ga ik er wel meer op letten en merk ik dat de acceptatie nog niet altijd even goed is. Juist omdat je de gevoeligheden ook meer hebt leren kennen. Je merkt dan toch wel dat er vaker wordt gescholden met “homo” en dat dat vaak op een negatieve manier naar voren komt. Nu is wielrennen ook wel een beetje een machosport en gaat eigenlijk iedereen er al snel van uit dat je hetero bent. Maar dat is natuurlijk absoluut niet zo. Ook lijkt het bij vrouwenteamsporten veel meer geaccepteerd dan bij mannenteamsporten. Je ziet ook wel dat er een soort subcultuur is ontstaan bij de supporters waar ook toch nog wel veel homofobie heerst.

EuroGames zijn geslaagd als…

Voor mij als projectleider natuurlijk als alle plannen succesvol uitgevoerd kunnen worden. Maar eigenlijk is het nog veel belangrijker als we iets kunnen nalaten in de stad en dat we bijvoorbeeld bij de sportclubs kunnen bewerkstelligen dat er een cultuurverandering plaatsvindt zodat jongeren gewoon zichzelf durven zijn. Dat Nijmegen weer een beetje inclusiever wordt.

*

 

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.