‘Portraits with Pride’ en ‘Portrait of an Icon’ in Zandvoorts Museum

Na een onderbreking van twee jaar pakt Zandvoort in 2022 weer uit met een nieuwe editie van Zandvoort Pride, en dat betekent ook dit jaar dat het Zandvoorts Museum een tentoonstelling presenteert in het kader van Pride.

Tekst: René Zuiderveld
Foto Dusty: Gabriel Batenburg

Opnieuw is het een collectieve expositie, die dit jaar onder de titel Portraits with Pride een beeld geeft van een subcultuur. Een subcultuur die decennialang heeft moeten strijden, zichzelf heeft moeten overwinnen, zich heeft moeten bewijzen en die de laatste jaren steeds vaker en meer uitgesproken uit zijn eigen schaduw springt.
Een subcultuur die voor velen nog steeds wordt beschouwd als vreemd, terwijl die eigenlijk veel dichterbij staat en in de huidige maatschappij veel meer is verweven dan je zou vermoeden.

LOVE, Elly Veelenturf

Evenals in voorgaande jaren stellen André Donker en René Zuiderveld de tentoonstelling samen. Met Portraits with Pride presenteren de gastconservatoren van het Zandvoorts Museum een groep nationale en internationale kunstenaars, die allemaal een band hebben met de LHBTI+scene.

Over het algemeen is de eerste associatie bij het woord portret die van een eenvoudige afbeelding van het gezicht, een beeld dat hoort te laten zien hoe de afgebeelde persoon eruit ziet. Maar de kunstenaars hebben bij hun keuze het woord portret zeer vrij kunnen/mogen interpreteren, hetgeen opnieuw een uiterst gevarieerde collectie kunstwerken heeft opgeleverd, die zonder meer verrassend kan worden genoemd.

Balloon Face, Eep Photo

Zijn het soloportretten of dubbelportretten geworden of misschien groepsportretten? In hoeverre is aan het portret een social status af te lezen? Verraadt een portret een seksuele oriëntatie of kan het een erotische onderlaag doen vermoeden? Hoe vertaalt een kunstenaar het thema portret naar keramiek? Hoe beeldt de andere kunstenaar een portret uit in drie dimensionale presentatie?

Wat zal er te zien zijn? Van “mugshot” tot staatsieportret? Of overstijgen de afzonderlijke afbeeldingen het woord portret en doen ze recht aan het woord Pride, dat uiteindelijk de aanleiding is van deze tentoonstelling.
Portretten met trots dus.

René Zuiderveld

Tijdens Zandvoort Pride is er naast de tentoonstelling in het museum ook een expo te zien in het voormalige raadhuis. Van 1 tot 8 augustus is daar Portrait of an Icon te zien, een expositie over Dusty Gersanowitz, drag queen par excellence.Wie kent haar niet, wie heeft zich niet verbaasd over Dusty’s rauwe ‘geen blad voor de mond’ humor?
En niet te vergeten haar presentatie, de waanzinnige pruik, de rauwe stem? Haar aanwezigheid en confronterende humor overvleugelen misschien op het eerste gezicht het emanciperende karakter van haar drag persona. Maar onmiskenbaar is Dusty, die echter het grootste deel van de week door het leven gaat als Willem, een icoon.

Leer Dusty veel beter kennen tijdens deze expo, via foto’s, kleding en achtergrondverhalen. De samenstelling van de expo heeft plaatsgevonden in samenwerking met de Dusty Foundation, die zich inzet voor het bijstaan van slachtoffers van LHBTI+geweld in Nederland en die projecten ondersteunt die geweld tegen de regenbooggemeenschap aankaart.

Laat je verrassen door Portraits with Pride en Portrait of an Icon dat is te zien in het Zandvoorts Museum van 1 juli tot en met 7 augustus 2022.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.