Kabinet is tegen conversietherapie, komt met maatregelen, maar niet met wetgeving.

Volgens ministers Dijkgraaf (OCW) en Yesilgöz (J&V) is er In Nederland geen plaats voor zogenaamde conversietherapie. “Door duidelijk de norm te stellen en door veilige plekken om hierover te spreken, weten slachtoffers dat ze hulp kunnen krijgen en aangifte kunnen doen. Het is onverteerbaar als je onder zware druk gedwongen wordt te ontkennen wie je bent.” Aldus minister Yesilgöz. Maar juist die duidelijke norm wordt door het kabinet (nog altijd) niet gesteld. Dit werd nog eens pijnlijk onderstreept door de gisteren uitgekomen LHBT Monitor 2022 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Tekst: Ronald Mol, redacteur politiek

Onderzoek

Uit onderzoek van Bureau Beke, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid, blijkt dat het strafbaar stellen van conversietherapie lastig te handhaven is. Aan de andere kant concluderen de onderzoekers dat het wel een zeer krachtig signaal is richting de LHBTI+ gemeenschap en richting degenen die de conversietherapieën aanbieden.

‘Het strafbaar stellen van deze praktijken, steunt slachtoffers en maakt helder dat dergelijke praktijken niet worden getolereerd. Voor een dergelijke wettelijke basis is er door verschillende partijen in de Kamer aangekondigd om te komen met een initiatiefwetsvoorstel. Het kabinet kijkt met interesse uit naar dit voorstel.’ Is in een persbericht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het ministerie van Justitie en Veiligheid te lezen. Met andere woorden: de bal ligt -weer- bij de Tweede Kamer.

School

Ook wordt een veilige schoolomgeving in het bericht genoemd als voorwaarde om in vrijheid en veiligheid een seksuele of genderidentiteit te ontdekken. Hiervoor worden door het kabinet ‘de opdrachten aan scholen verduidelijkt, denk hierbij aan het bijstellen van de kerndoelen en de wettelijke verplichting rondom burgerschap. Daarnaast is al eerder aangekondigd dat om de sociale veiligheid in het primair- en voortgezet onderwijs een aantal stappen genomen worden.’ Concreter dan dat wordt de berichtgeving echter niet.

Geestelijk Verzorgers

Uit het onderzoek, dat werd gepresenteerd in het rapport “Voor de verandering”, komt naar voren dat gesprekken met een onafhankelijk geestelijk verzorger een verschil kunnen maken voor LHBTI+ personen. Of deze geestelijke verzorgers er daadwerkelijk komen, hoe deze worden ingezet en zo ja; hoe de financiële ruimte daarvoor zal worden gevonden, wordt uit de berichtgeving van de ministeries echter niet duidelijk.

Staatscommissie

Eerder deze maand stemde de ministerraad al in met de benoeming van de leden van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Deze commissie gaat onderzoek doen naar naar discriminatie en racisme in Nederland. Uit dit onderzoek moeten adviezen komen over beleid en regelgeving, waarmee deze problematiek beter aangepakt kan worden. In tegenstelling tot de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie (NCDR) en het College voor de Rechten van de Mens, zal het onderzoek van de staatscommissie zich meer op de lange termijn richten. Wellicht dat men hierbij ook aandacht zal besteden aan het probleem van botsende grondrechten. Dat probleem kwam onlangs in het nieuws door de zaak die Leon Houtzager aanspande tegen ds. Kort. In die zaak woog de rechtbank het recht op vrijheid van godsdienst zwaarder dan het recht om niet gediscrimineerd te worden.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.