Lesbische Liga vult volle zaal in TivoliVredenburg

Afgelopen donderdagavond verwelkomden Vera Siemons en Annefleur Schipper voor het tweede jaar op rij een zaal vol lesbische, biseksuele en queer personen. Met een live opname sloten zij het vijfde seizoen van hun podcast af.

Tekst: Monica Lam
Foto’s: Linde Dorenbos (NTR)

De zaal in TivoliVredenburg zit bomvol. Jong en oud, bekende en onbekende Nederlanders, wachten vol spanning voor de live opname van de populaire podcast De Lesbische Liga. ‘Happy Pride month!’ roept Siemons naar het publiek. De zaal met ruim 500 biseksuele, lesbische en queer mensen gaat uit hun dak. ‘En onze moeders, shout out naar hen,’ vervolgt Schipper grappend.

Prijswinnende podcast

De Lesbische Liga is een podcast van Vera Siemons, radio-dj bij NPO 3FM, en Annefleur Schipper, programmamaker en wekelijkse gast bij Khalid & Sophie op NPO1. In de podcast staan lesbische, biseksuele en queer mensen centraal. In 2021 won het de BNR Podcast Award. Bekende Nederlanders als Claudia de Breij, Maartje Wortel, Rocky Hehakaija en Francis van Broekhuizen waren al eens te gast in de podcast. “We zijn heel erg trots dat steeds meer luisteraars onze podcast weten te vinden. De Dutch Podcast Award was voor ons ook wel een hele mooie erkenning op al die seizoenen hard werk”, vertelt Vera Siemons achteraf.

Centraal deze avond stond de viering van het vijfde seizoen van de podcast. Speciaal daarom ontvangen Siemons en Schipper vier bekende Nederlanders. Actrice Hanna van Vliet, bekend van de serie en film ANNE+, presentatrice en radio-dj Shay Kreuger, voormalig Olympisch zwemster Femke Heemskerk en voetbal presentatrice Fresia Cousiño Arias mogen plaatsnemen op de stoelen in het midden van het podium. Joelend ontvangt het publiek de vier gasten waarbij zelfs strings en bh’s in het rond vliegen.

Meer dan een podcast

De vier gasten beantwoorden vragen over hun identiteit. Het applaus en schatergelach van het publiek onthult dat zij zich duidelijk herkennen in de verhalen. Serieuze gesprekken wisselen zich af met woordgrappen. Het hoogtepunt van de avond? “Het is tof om te zien dat zelfs in een zaal met honderden mensen het voor onze gasten aanvoelt als een safe space. Zo ook zwemster Femke Heemskerk die voor het het eerst openlijk over haar persoonlijke leven en haar relatie met schrijfster Maartje Wortel sprak. Of het gesprek met Shay Kreuger, waar nog eens duidelijk naar voren komt dat je seksualiteit een proces in ontwikkeling kan zijn”, zegt Siemons.

Kenmerkend voor de avond zijn de woorden verbinding en herkenning. De Lesbische Liga is niet alleen een podcast, het vormt een heus platform waar luisteraars met elkaar in contact komen. “Op de avond spraken7 we veel mensen die elkaar hebben leren kennen door de Lesbische Liga: stelletjes die zijn ontstaan, boekenclubs en kampeerweekenden die georganiseerd worden”, vertelt Siemons.

Siemons en Schipper zijn bewust de podcast gestart omdat zij queer rolmodellen misten toen zij opgroeiden. “Er mist nog steeds veel representatie in de media. Daarom nemen wij graag de taak op ons om het soms langs een meetlat te leggen, maar wel altijd met een knipoog. We vinden het belangrijk dat de luisteraar zich een onderdeel van de Liga voelt. We krijgen iedere dag mails en berichten op social media van (jonge) luisteraars die beschrijven wat de podcast voor hen betekent en dat is echt super bijzonder. Voor ons als maker is dat het grootste compliment.”

De avond werd op een extatische manier afgesloten waarbij, mede dankzij de Photoshop vaardigheden van Schipper, Claudia de Breij, tevens aanwezig in het publiek, uitgeroepen werd tot ‘de beste lesbi van 2022’.

*

De live opname van de podcast is hier terug te beluisteren.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.