‘Het oog van de kraanvogel’ van Peter WJ Brouwer

Vorig jaar kwam zijn tweede roman uit: Het oog van de kraanvogel. Kort daarop bood Gaykrant schrijver en dichter Peter WJ Brouwer de mogelijkheid om dit boek, waarin een coming-out vanuit een hetero-perspectief wordt belicht, voor het voetlicht te brengen.
‘Een verrassend gelaagde roman, een aanrader,’ oordeelde de literaire redactie van Gaykrant. Het belandde op Gaykrants Boekenplank Top 5 in goed gezelschap van onder andere Stemvorken van Van der Heijden en De geschoren mens van Mariëngof. Een goed jaar later is Brouwer bezig met zijn nieuwe roman. Gaykrant vroeg zich af hoe het met de auteur en met ‘Het oog van de kraanvogel’ gaat.
‘Het was verrassend te merken hoe het boek werd opgepikt,’ vertelt Brouwer. ”Het boekenaanbod, ook het proza waarin genderidentiteit en inclusiviteit centraal staan, is enorm. Maar het Amsterdamse televisiekanaal IBTV pikte mijn roman eruit en nodigde me uit om tijdens de Prideweek aan een veelkleurige praattafel mee te discussiëren over de rol van kunst op de emancipatie binnen de LHBTI+wereld, en over seksualiteit & gender anno nu.’
Inclusiviteit en LHBTI+ zijn voor Peter Brouwer geen buzzwords maar zaken die hem als schrijver en als mens aan het hart gaan. ‘Geaardheid en transitie staan in mijn werk niet op zichzelf, maar vormen motieven voor de identiteit en ontwikkeling van de hoofdpersoon. Het oog van de kraanvogel, een intiem verhaal over een vriendschap tussen twee mannen, is een echte Bildungsroman die verschillende doelgroepen én leeftijden aanspreekt.’
Ook in zijn nieuwe roman waaraan hij momenteel werkt, vormen groei en identiteit weer de rode draad. ‘Het verhaal gaat over een jonge vrouw die gebukt gaat onder haar opvoeding en haar dominante, met spirituele ideeën behepte moeder. Thema’s als loyaliteit en opoffering, dubbelhartigheid en bedrog, waarheid en waan, staan haaks op de persoonlijke ontwikkeling en bewustwording van de hoofdpersoon.’
Brouwers nieuwe roman, waarvan we de werktitel nog even schuldig moeten blijven, verschijnt volgend jaar.
*
Je kunt het boek ‘Het oog van de kraanvogel’ hier bestellen.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.