Pluspapa’s: Stomme humor, jezelf de tijd gunnen en horror

Je leeft je leven zoals je altijd al deed, en opeens moet je met z’n vieren een gezin vormen. Dat overkomt Tim Kusters (27), zijn partner Tim Hendrickx (47) en diens kinderen, pubers Nick (19) en Lissa (17). Voor alle vier is het wennen.

Interview Ranjith Postma

Kusters was eenentwintig jaar toen hij een relatie kreeg met Hendrickx. Vrij vlug gingen ze samenwonen. Vanaf dat moment vormde het paar, samen met de kinderen van Hendrickx – Nick en Lissa – in Lint, provincie Antwerpen, een familie.

zoomen

Kusters, digital marketeer van beroep, maakte opeens deel uit van een huishouden met twee pubers. Nick en Lissa hadden er plotseling een vader bij en Hendrickx, een engineer, had ervoor te zorgen dat het zijn kinderen aan niks ontbrak.

*

We hebben een Zoom-meeting gepland op zaterdagochtend.
Kusters heeft mijn digitale uitnodiging geopend, ziet mij, maar hoort mij niet. De rest heeft geen idee dat ze in beeld zijn en zit wat te ginnegappen met elkaar. De huispincher wandelt door het beeld over de tafel waar iedereen aan zit en waar de laptop-met-camera op staat.

‘Goedemorgen,’ zegt Kusters, ‘Dit is Spike, die moet er ook bij, anders voelt hij zich gepasseerd.’
De rest zit meteen rechtop en is stil, het interview begint.

broer

‘Hoe was dat? Plotseling one big happy family moeten zijn omdat je vader verliefd is?’ vraag ik.
‘Voor mij,’ zegt Lissa, ‘ik zat nog op de basisschool, was de verandering goed te doen.’
Haar broer Nick was ouder en had het er moeilijker mee, vertelt hij.
‘Zeker ook omdat mijn vader na de breuk met mijn moeder, negen jaar een relatie had met mijn stiefmoeder. Met haar zoon, mijn stiefbroer Axel, was ik twee handen op een buik. Hij is net zo oud als ik.’

Stiefmoeder en stiefbroer waren het huis inmiddels uit en werden gemist.

‘En,’ zegt Nick, ‘mijn vader had een relatie met een man, die ook nog eens mijn oudere broer had kunnen zijn. Hoe leg je dat uit aan je vrienden? Ik ben even op het slechte pad geweest, maar heb veel gesproken met therapeuten en met de rest van het gezin.’

slapeloze nachten

Dat is allemaal alweer jaren geleden. Tegenwoordig zit Lissa in het laatste jaar van de middelbare school; studierichting STW, vergelijkbaar met de HAVO. Nick heeft een vaste baan als ramenwasser en heeft net een appartement gekocht in Antwerpen.

Al snel komt het onderwerp ‘samen leuke dingen doen’ ter sprake. Lissa’s mondhoeken krullen omhoog, ondeugend gluurt ze naar Kusters. ‘Horrorfilms kijken,’ roept ze. De rest blijft serieus ‒ ze zitten midden in een interview ‒ maar begint toch te lachen. Kusters: ‘Toen ik voor het eerst hier over de vloer kwam, had Lissa alle horrorfilms al gezien. Ik zou daar op die leeftijd slapelozenachten van gehad hebben.’ Lissa: ‘Tegenwoordig slaap ik ook niet meer na zo’n film. Dan denk ik; wat als dit echt gebeurt?’

baas

Af en toe gaan ze met elkaar uit eten, maar zijn het erover eens dat iedereen een eigen leven heeft: school, werk, vrienden, vriendinnen, op stap gaan.
‘En,’ Hendrickx steekt zijn vinger op omdat hij iets dringends te melden heeft, ‘op de hond passen,’ en kijkt zijn zoon aan.
Hilariteit alom.
Als ik Nick om opheldering vraag, zegt hij: ‘Mijn moeder heeft drie grote honden, een stapel konijnen en een blinde kat. Op Spike passen is een makkie.’

‘Hebben jullie wel eens ruzie?’ vraag ik.
Kusters: ‘In al die jaren ‒ dat geloof je misschien niet, maar het is echt waar ‒ hebben ze nog nooit een grote mond gehad tegen mij.’
Lissa legt haar hand op Kusters’ arm, kijkt hem plagerig aan en zegt: ‘Geen grote mond in je gezicht, wel achter je rug.’

Kusters lacht: ‘Terwijl ik zelf, op die leeftijd, denk ik, een stuk feller geweest zou zijn als mijn vader met een man thuisgekomen zou zijn. Ik heb geprobeerd niet de baas te spelen: Het is al moeilijk genoeg voor die kinderen, die hebben geen behoefte aan een extra persoon die hun gaat vertellen hoe en wat.’

macho

‘Ik heb nooit raar naar onze gezinssituatie gekeken,’ zegt Lissa. ‘Als je ziet dat je vader gelukkig is, wat maakt het dan uit? Ik kan alles zeggen, lekker roddelen. Niet dat het hier beter is dan bij mama, het zijn gewoon verschillende personen.’

Hendrickx: ‘Binnen een gezin is er altijd verschil tussen ouders. Met de één heb je een andere band dan met de ander. Of het een mama en een papa zijn of twee papa’s maakt niet uit.’
Lissa vond het als meisje ‘misschien wat gemakkelijker,’ zegt ze. Haar vriendinnetjes vonden het gelijk gezellig: ‘Leuk, we gaan bij Lissa spelen, die heeft twee papa’s.’

Hendrickx denkt dat jongens wat stoerder willen zijn. Daar heerst volgens hem ‘toch een machocultuur.’

aanhalingstekens

Nick: ‘Ik heb mijn vader mijn hele leven gekend als een heteroman. Hij is samen geweest met mijn moeder en stiefmoeder en opeens komt hij thuis met een man. Ook nog een veel jongere man. Ik ben alles op gaan schrijven en ben dat zonder emotie gaan analyseren. Zo heb ik de storm in mijzelf gekalmeerd. Op den duur kon ik zien dat mijn vader opgebloeid was en daar werd ik zelf ook gelukkig van. Mijn vrienden begrijpen het en vinden Tim (Kusters, RP) een toffe kerel.’
Hendrickx zegt: ‘Mijn stiefzoon, Axel, die ik ook bijna een decennium mee opgevoed heb, heeft hier laatst nog gegeten met zijn vriendinnetje.’

Of de familie nog enkele laatste wijze woorden heeft, vraag ik.
Iedereen praat door elkaar heen zoals ze het hele interview al doen, tot Nick zijn hand opsteekt en daarmee om aandacht vraagt: ‘Veranderingen kunnen pijnlijk zijn in het begin. Maar euh…’ hij zoekt naar woorden terwijl hij de blik vindt van de rest, wat voor hen aanleiding is om in de lach te schieten om de verstandigste van het stel. ‘Gun jezelf de tijd om aan de situatie te wennen en probeer het positief te benaderen. Uiteindelijk komt het goed.’

‘Oh ja,’ zegt Lissa, ‘mag ik nog één ding zeggen? We houden ook van stomme humor.’ Met haar vingers beeldt ze aanhalingstekens uit op een manier waardoor iedereen gevouwen ligt. ‘Dat helpt ook, dat had je al door.’

———-

Tim Kusters is finalist van de verkiezing Mister Gay Belgium 2022. Zijn lijfspreuk is: parenting has no gender. Als hij wint wil hij meer awareness voor het onderwerp. ‘Er zijn nog genoeg stappen te maken,’ zegt Tim. ‘Ik wil laten zien dat het normaal is.’

Wie moet de nieuwe Mr. Gay Belgium worden volgens jou?

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.