4 Mei-herdenking bij het Homomonument weer als vanouds

Op woensdag 4 mei is het Nationale Dodenherdenking die ook dit jaar weer bij het Homomonument in Amsterdam georganiseerd wordt. Na de beslotenheid van de Westerkerk in 2021 kan de plechtigheid weer buiten worden gehouden en kunnen deelnemers zich weer op en rond de drie driehoeken van het Homomonument scharen.

Tekst: Menne Veilinga
Hoofdfoto: Peter Koop

De herdenking wordt voorafgegaan door een stille tocht. Tussen het Anne Frankhuis en de hoofdingang van de Wester zullen leden van de Stichting Homoseksualiteit & Krijgsmacht (SH&K), Roze in Blauw van Politie Nederland, geuniformeerden van Brandweer Nederland netwerk Roze Rood en Ambulance Amsterdam de kopgroep vormen waarachter de groepen die ook bloemen zullen leggen aansluitend aangevuld met overige belangstellenden. De stoet vertrekt kort na half acht en loopt via Prinsengracht, Leliegracht, Herengracht door de Raadhuisstraat om via de tijdelijke Niek Engelschmanbrug aan te komen op de Westermarkt.

Het vertrouwde kwintet van Regiments Fanfare Garde Grenadiers en Jagers zal dit jaar mogen spelen tijdens de plechtigheid op het Militaire Ereveld Grebbeberg. Een vertegenwoordiging van de Fanfare ‘Bereden Wapens’ uit Vught zal hen dit jaar in Amsterdam vervangen.

Glenn Helberg

Gay Men’s Chorus Manoeuvre trad in 2012 op tijdens de 4 mei-herdenking. Dit jaar laten ze weer van zich horen onder leiding van dirigent Michael Breemen. Op het programma staan naast het Wilhelmus ook Bring him home uit ‘Les Miserables’ en Kom dan bij mij, eerder vertolkt door ‘Brigitte Kaandorp’.

Het jaarthema 2022 Vrijheid in Verbondenheid wordt vormgegeven door twee van onze gastsprekers. Tania Barkhuis – oud directeur van COC Amsterdam – en nu zakelijk leider bij Aslan Muziekcentrum, heeft grote ervaring in het verbinden van mensen en groepen.

Met de toestand van onze samenleving vandaag de dag weet Glenn Helberg – in het dagelijks leven psychiater – ook van meepraten. Helberg kreeg in 2021 de Jos Brink Oeuvreprijs voor zijn inzet voor de LHBTI+ gemeenschap.

Tanja Barkhuis

In de Westerkerk had vorig jaar mediastudent en trans jongeman Stan Huijbrechts willen spreken. Helaas was hij door ziekte toen verhinderd. Hij is dit jaar de derde spreker.

Groepen en individuen zijn uitgenodigd een bloemengroet te brengen namens hun LHBTI+ organisatie voorafgaande aan het defile dat de bijeenkomst zal afsluiten. Vorig jaar werden we nog beperkt in het aantal kransen. Nu rekenen we op tenminste 45 bloemstukken. De gemeente Amsterdam zal worden vertegenwoordigd door locoburgemeester Groot Wassink en wethouder de Vries.

Stan Huijbrechts

Het aanwezige publiek kan ter afsluiting langs het monument defileren. Na de plechtigheid zal de Westerkerk tot 22:00 uur onderdak bieden voor een korte nazit georganiseerd door een barteam van de stichting Homomonument.

Meijt.TV verslaggever Solange zal samen met MVS Gaystation – de lhbti+zender voor de veelkleurige community – een beeldverslag maken van de plechtigheid welke via diverse mediakanalen zal worden gedeeld voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn. Live streaming is dit jaar helaas niet mogelijk.

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.