Bianca Nijhof

Van 25 april tot 1 mei is het Lesbian Visibility Week. Daarin willen we onze solidariteit tonen met alle vrouwen die (ook) op vrouwen vallen. Gaykrant geeft deze week het woord aan zeven vrouwen uit de community, die aan de hand van negen vragen een inkijkje geven in hun leven en vertellen wat hen drijft. Deze keer: Bianca Nijhof.

Redactie: Simone Claesse

1. Wat doe je in het dagelijks leven en wat doe je voor de community?

Ik ben net gestart met een nieuwe uitdaging. De afgelopen drie jaar was ik directeur van het Netherlands Water Partnership, een mooie rol waarin ik de kans kreeg om via de kennis en kunde van de Nederlandse water sector een bijdrage te leveren aan het oplossen van de wereldwijde wateruitdagingen (te veel, te weinig en te vervuild) en ondertussen het verdienvermogen van de Nederlandse watersector te vergroten. Tijdens deze werkzaamheden had ik ook altijd aandacht voor D&I waarin ik zeker de LGBTIQ+-community meenam.

In april ben ik begonnen als Associate Director bij duurzaamheidsactivator en gecertificeerd B Corp Anthesis Group. Mijn expertise op het gebied van water, biodiversiteit, environmental social governance en klimaatadaptatie gebruik ik om klanten te helpen slimme oplossingen te bedenken en te implementeren. Oplossingen die een duurzame impact hebben en economisch rendabel zijn. Daarnaast zal ik zeker ook mijn input leveren m.b.t. LGBTIQ+ en bredere inclusie binnen Anthesis Group waar nu het JEDIA programma (justice, equity, diversity, inclusion, accessibilty) intern vormgegeven wordt.

Naast mijn reguliere werk ben ik co-chair van Workplace Pride Foundation waar ik me specifiek inzet voor de community met een focus op intersectionality. Vanuit mijn rol in de Advisory Group van de Capitals Coalition breng ik vanuit het onderkennen van de waarde van sociaal kapitaal, het belang om te kunnen zijn wie je bent in. Ik probeer dus vooral via het beïnvloeden van partijen mijn rol te pakken. Daarnaast ben ik zelf open over wie ik ben. Daarmee hoop ik om anderen binnen onze community zich (ook) gezien en erkend te laten voelen.

2. Wie zijn de grootste voorbeelden in jouw leven?

Dat zijn er een aantal:

Vanuit mijn werk, mensen als Paul Polman (ex-CEO Unilever, founder IMAGINE) en Christiana Figueres (UNFCCC lead tijdens Klimaatakkoord Parijs 2015). Beiden zijn voor mij mensen die met hun holistische denken over een wereld in balans, dit voor iedereen hebben omgezet in concrete acties, waarbij ze organisaties en mensen meekrijgen. En tegelijkertijd staan ze allebei met beide voeten op de grond, is er aandacht voor de kleine persoonlijke dingen die het leven belangrijk maken.

Jan Frodeno, triatleet (Wereldkampioen lange afstand, Olympisch kampioen): ongelooflijk hoe hij in totaal verschillende disciplines wereldtop is. Hoe goed ken je je lijf dan, kun je je aanpassen en heb je een flinke dosis wilskracht.

En zeker ook de nodige mensen om mij heen die ik heb mogen ontmoeten, b.v. de para-atleten met wie ik samen aan (internationale) wedstrijden heb meegedaan (para-triathlon en para-wielrennen). Van hen heb ik geleerd dat het niet gaat om wat je niet kunt = disabilities, maar om different Of de vriendinnen in Azië, die met elkaar een warme en veilige haven hebben gecreëerd in een wereld waar jezelf zijn en houden van wie je houdt niet geaccepteerd wordt. Denken in mogelijkheden.

3. Hoe identificeer je jezelf in gender en seksualiteit? 

Ik identificeer me als vrouw die van vrouwen houdt.

4. Vind je het belangrijk om jezelf ook als zodanig te profileren naar anderen toe?

Ik profileer me als een uniek persoon die niet in een hokje geduwd wil worden. We hebben als wereld zoveel hokjes gecreëerd, echter niemand past in dezelfde set van hokjes. Vier het uniek zijn en respecteer de ander om het unieke individu die hij/zij /hen is.

5. Wat is het meest positieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Toen ik tijdens een reis voor mijn toenmalige werk naar Azië, via een nu goede vriendin van me geïntroduceerd werd in een warme vriendinnenclub van vrouwen die zich voornamelijk als lesbisch en biseksueel identificeren. Vanaf het eerste moment heb ik me welkom en thuis gevoeld.

6. Wat is het meest negatieve dat je ooit hebt ondervonden aan niet-hetero / niet-cisgender zijn?

Ik heb me lang op mijn werk niet veilig gevoeld om open te zijn over van wie ik hou. Jarenlang was dat gewoon hoe het was, ik wist niet anders. Achteraf is dat een behoorlijke stressfactor geweest. Een mooie uitspraak in dat kader vind ik: het is alsof je leven van zwart-wit naar een leven in kleur verandert op het moment dat je volledig jezelf kunt zijn.

7. Wat zou er per morgen gedaan moeten worden om de positie van LHBTI+’ers te veranderen en die van vrouwen in het bijzonder?

Ik las laatst over een omgekeerd quotum: i.p.v. een minimum aantal vrouwen in b.v. RvC’s een maximum aantal mannen. Vind dat wel een mooie insteek, het spreekt voor mij meer bewustwording van een vooroordeel aan. Het geeft ook tegenwicht aan het feit dat we steeds benoemen wat we nog niet hebben; gaan benoemen wat we wel hebben. Het maakt hopelijk dat het gesprek meer gaat over waar het over moet gaan: diversiteit en inclusie. Ik zie echter ook graag het gesprek gaan over meer dan gender; b.v. ook over LHBTIQ+ en neurodiversiteit. Vandaar mijn focus op intersectionality; er zijn zoveel verschillende kenmerken en de combinaties daarvan maken ons als individu uniek. Wat krijg je extra aan creatieve, ondernemende input als je iemand die vanuit een andere dan de gemiddelde context denkt, laat participeren in je organisatie of je team.

8. Hoe zou je het liefst herinnerd willen worden?

Mooie vraag, maar het antwoord? Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik hoop dat ik een bijdrage kan leveren aan een wereld waarin we met zijn allen in balans met onze natuurlijke omgeving leven, en iedereen een waardig bestaan kunnen geven. Ik hoop dat ik, door open te zijn over wie ik ben, anderen het gevoel geef dat ze mogen zijn wie ze zijn.

9. Wat is je motto?

Wees eerlijk tegen jezelf en blijf je unieke zelf!

*

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.