Het thema van Pride Amsterdam 2022: ‘My Gender, My Pride’

Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. De realiteit is helaas anders en onze emancipatie vaak nog verre van voltooid. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.
Tekst: Stichting Pride Amsterdam
Afgelopen decennia stond onze strijd vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’ en het is tijd om de focus te verbreden naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’. Met andere woorden tijd om aandacht te besteden aan de diversiteit aan genderidentiteiten en ons zelfbeschikkingsrecht. We hebben het recht om af te wijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen. Genderidentiteit staat centraal tijdens Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus 2022 met het thema My Gender, My Pride.
De afgelopen 25 jaar hebben voornamelijk in het teken gestaan van onze seksuele geaardheden en de strijd om af te mogen wijken van de heteronorm. “De strijd om ook qua genderidentiteit af te mogen wijken van de norm en van de sekse die we bij onze geboorte kregen is vaak onderbelicht, ook binnen de community. Daar gaan we dit jaar verandering in proberen te brengen,” aldus directeur Lucien Spee de Castillo Ruiz. “Het is geen makkelijk onderwerp en ook nog eens heel divers. Wat typisch mannelijk of vrouwelijk wordt gevonden is daarnaast ook nog eens geen onbetwist gegeven. Het kan per cultuur en land verschillen. Zo zien we dat sommige beroepen die vroeger mannelijk waren nu als vrouwelijk worden gezien en andersom. Kortom: we dagen onszelf uit met dit thema.”
Wat is genderidentiteit?
Gender gaat over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ en alles daar tussenin. Het gaat over ideeën en verwachtingen. Over hoe een jongen of een meisje zich zou moeten gedragen. Wat voor kleding een man of een vrouw zou moeten dragen. Sekse is je geslacht, je lichaam en je lichamelijke kenmerken. Bij je geboorte wordt daarmee bepaald of je een jongetje of meisje bent. Dat komt op je geboortebewijs, en ook in je paspoort. Genderidentiteit gaat over wat je bent, op basis van je eigen gevoel. “Sommige mensen herkennen zich niet in hun sekse en hebben een andere genderidentiteit. Ze voelen zich niet jongen maar meisje, of andersom of ze vinden de hele indeling in man/vrouw niet toepasselijk, ze voelen zich iets er tussenin, of wisselend. Er zijn ook mensen bij wie de geslachtskenmerken niet eenduidig mannelijk of vrouwelijk zijn.”
My Gender, My Pride
Met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën; transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. “Deze emancipatie is namelijk achtergebleven op de seksuele emancipatie en verdient daarom onze volle aandacht.”
De bekendmaking van het thema is door burgemeester David Moolenburgh (Zandvoort) gedaan in het kader van Pride at the Beach tijdens de bijeenkomst in strandpaviljoen Nautique in Zandvoort. Dit jaar zal het eerste lustrum van Pride at the Beach plaatsvinden. Door het verschuiven van de botenparade wordt 2022 een bijzonder jaar met nog drie andere jubileumedities: 25e botenparade, 10e Pride Walk en 5e Pride Park.
*
Klik hier voor de website van Pride Amsterdam, waar je altijd de laatste informatie vindt.

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.