Deze maand weer vier mooie boeken met een LHBT+-thema, uiteenlopend van de memoires van een Joodse transvrouw tot een boek over de rol van popmuziek in de lhbt+-emancipatie in België en Nederland. Daarnaast kun je het boek Mooie Vrienden van Martijn Jas winnen! De details daarover vind je aan het einde van deze rubriek, die zoals altijd mogelijk wordt gemaakt door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.
Tekst: Dennis Mulder
Tips: boeken@gaykrant.nl
*
1 | De jongen die van de klif sprong en zacht terechtkwam van Stefan Raatgever | Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Als de 19-jarige Alec na een moeizame schoolcarrière zijn eindexamen probeert te halen, wordt zijn veilig kabbelende bestaan opgeschud door een nieuwe klasgenoot. De onaangepaste Björn maakt bij hem gevoelens los die hij altijd heeft weten te verbergen, ook voor zichzelf. Ongewild wordt hij meegevoerd in een zoektocht naar zijn ware identiteit, en voor het eerst ziet hij onder ogen wat hij nooit eerder heeft durven zien. Maar op het moment dat hij zijn felbegeerde diploma voor het grijpen heeft en daarmee een ticket naar de toekomst, verdwijnt Björn ineens…
Dit debuut van Stefan Raatgever is erg sterk geschreven. Het leven van Alec, die nu eindelijk zijn middelbare-schooldiploma eens wil halen, is erg herkenbaar. De ruige feestjes, met vaak teveel alcohol en soms ook drugs, de onzekerheden over zijn identiteit en de strubbelingen met zijn schoolcarrière worden goed invoelbaar en met humor beschreven.
Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een quote uit een bekend nummer. Hoewel de relatie tot het verhaal mij niet altijd duidelijk was, was het wel leuk om de nummers tijdens het lezen te luisteren. Ook heeft Christon speciaal een nummer voor het boek geschreven, waarvan de tekst achterin het boek is opgenomen.
Het einde van het verhaal is anders dan verwacht, en hoewel dit in eerste instantie niet echt bevredigend is, maakt het dit boek uiteindelijk des te sterker. Het is een mooi boek geworden over de strubbelingen in de zoektocht naar identiteit.
*
2 | Eigenlijk Eva van Abby Chava Stein | Uitgeverij De Geus
Abby werd geboren als oudste zoon in een chassidisch gezin in Brooklyn. Als directe afstammeling van de grondlegger van deze zeer orthodoxe stroming was ze voorbestemd de leider te worden van een volgende generatie chassieden. Zij voelde zich haar hele leven al een meisje, maar hoe weet je dat je niet de enige bent als je geen toegang hebt tot het internet? Als er in je taal geen woord is voor wat je bent? ‘
Het verhaal van Abby Stein laat zien hoe vrij en groot de wereld kan zijn als je vertrouwt op je eigen stem en niet zonder meer op die van de groep die je omringt. Eigenlijk Eva bevestigt dat je soms moet breken met oeroude dogma’s, gewoontes en tradities om te kunnen zijn wie je bent.’ – Ronit Palache
Dit is een indringend verhaal, waarin de beklemmende jeugd van de schrijfster uitvoerig wordt beschreven. Haar opleiding in de chassidische traditie vormt een heel groot deel van de inhoud, en soms kan dit wat teveel worden. Dit neemt niet weg dat het erg bijzonder is om een verhaal te lezen over de jeugd van een transvrouw in deze cultuur.
Het einde is helaas een beetje abrupt. Uiteraard staat het de schrijfster vrij om bepaalde delen van haar leven privé te houden, maar als lezer ben je ook benieuwd naar wat er gebeurt als ze uit de kast komt. Desalniettemin is het boek zeker de moeite waard.
*
3 | De Lage Landen uit de kast van Filip Moens | Uitgeverij Ertsberg
De Lage Landen zijn voortrekkers in de lgbt-ontvoogdingsstrijd. Filip Moens belicht de rol van de popmuziek in die strijd. Want muziek doet wat met mensen: muziek ontroert, verblijdt, brengt mensen samen en zet ze in beweging. Moens vertelt met kennis van zaken over de artiesten die – al dan niet met hun liedjes – de samenleving veranderden.
Will Ferdy en Albert Mol, bijvoorbeeld, die uit de kast kwamen op de nationale omroep. Of sterke vrouwen als Astrid Nijgh en Yasmine, die een vrouwelijke stem lieten horen in een door mannen gedomineerde muziekindustrie. Van de pijnlijke verhalen van Soeur Sourire tot de erotische verbeelding van Oscar & the Wolf.
Filip Moens weet op heel goede wijze de lhbt+-emancipatie in de Belgische en Nederlandse samenlevingen te beschrijven. Niet alleen kom je talloze verhalen tegen over de artiesten die een belangrijke rol hebben gespeeld in deze strijd, ook geeft Moens veel culturele en geschiedkundige achtergrond, waardoor alles goed in de juiste context wordt geplaatst. Hierdoor is dit boek niet alleen vermakelijk, maar steek je er ook nog heel wat van op. Het boek wordt echter geen moment saai of langdradig, maar leest steeds lekker door.
Op de website die bij het boek hoort, vind je per hoofdstuk afspeellijsten met de nummers die genoemd worden. Ik raad zeker aan om hiervan gebruikt te maken, omdat dit de verhalen nog meer tot leven brengt.
*
4 | Zeer Fijne Boy van Gerard Reve | Uitegeverij Borgerhoff & Lamberigts
Gerard Reve en Jef Rademakers leerden elkaar kennen in het begin van de jaren 80, hun vriendschap bleef intact tot de dood van Reve in 2006. Tussen 1986 en 1997 maakten zij samen zeven televisieprogramma’s. In die periode schreef Reve aan Rademakers een aantal brieven, waarin hij zijn woede luchtte over de wereld in het algemeen en de ‘kunstenaars’ in het bijzonder. Ook het katholicisme, de erotiek, de liefde, het verval der zeden en de naderende dood passeren de revue.
Als je het allang niet meer verwacht, komt er dan toch ineens nog een boek uit van Gerard Reve. De brieven zijn boeiend om te lezen, vooral de wat langere brieven, en bieden een interessante kijk in het leven van Reve.
Het boekje is klein, maar met erg veel zorgvuldigheid uitgegeven. Naast de brieven vind je er foto’s, verklarende tekstjes en een drietal door anderen geschreven begeleidende teksten in.
Het enige jammere is dat de brieven zelf uiteindelijk minder dan de helft van alle tekst in het boek beslaan, maar de echte Reve-liefhebber zal het boekje toch waarderen.
*
Winactie
Deze maand mogen we 5 exemplaren van het boek Mooie vrienden van Martijn Jas weggeven!
Mensje van Keulen over dit boek: “Strijd, onzekerheid, wanhoop, humor. Dit zijn enkele steekwoorden voor dit boek. De achteloze opmerking van een schoolarts zorgt voor een boze rode lijn, die geestig wordt afgerond. Ook de ‘mooie vrienden’ kunnen een flinke knauw geven, maar de draai die de hoofdpersoon eraan geeft, maakt de ernst lichter.”
Om kans te maken op dit boek, kun je voor 6 april een e-mail sturen naar: winnen@gaykrant.nl
Uit de inzendingen loten we de winnaars. Als je gewonnen hebt, krijg je uiterlijk 7 april hierover bericht.
*
Gaykrants Boekenplank verschijnt elke derde dinsdag van de maand en wordt gesponsord door boekhandel Van Piere uit Eindhoven.