Queen of Disco

Op zaterdag 2 april presenteert RIGHT ABOUT NOW INC. de nieuwe productie QUEEN OF DISCO | A Mighty Real Story in theater DeLaMar West in Amsterdam. 

Queen of Disco is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, de tragische ondergang en onvermijdbare wedergeboorte van discomuziek, belichaamd door het leven van disco-icoon en flamboyante LGBTQ-activist Sylvester.

Disco kwam begin jaren zeventig op uit de zwarte en latino gay clubcircuit in New York en werd snel daarna een wereldwijde muziekstroming. Het viel samen met de emancipatie van de LGBTQ-gemeenschap. De hele wereld stond op de dansvloer te dansen op discomuziek en het was één groot feest. Begin jaren tachtig kwam er een keiharde terugval. Disco verdween weer ondergronds om jaren later als House opnieuw de wereld te veroveren.

Queen of Disco vertelt het bizarre en aangrijpende verhaal van de ‘mighty real’ Sylvester, van koorknaap tot superster. Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd. Het is ook een oogverblindende spiegelbol die issues en dilemma’s rond diversiteit en inclusie anno nu aan ons teruggeeft.

Sylvester James jr.. groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind. Met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener werd hij door zijn moeder verstoten om zijn gay lifestyle en zwierf hij met een transgender gang over de straten van L.A. Hij verruilde Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippiedrag-queen revue, the Cockettes.

Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de discovloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als “You Make Me Feel (Mighty Real)” en “Do Ya Wanna Funk”. Begin jaren 80 kreeg hij aids. Sylvester was de allereerste wereldster die openlijk ervoor uitkwam aan aids te lijden en stond als activist in de voorhoede van de aids awareness en gay pride movement als the Stonewall riots. In 1988 stierf hij aan de gevolgen van zijn ziekte.

Queen of Disco gaat over interactionele identiteit, de Black Lives Matter-emancipatie en queer activisme, en de zware maatschappelijke en sociale impact hiervan op een groot deel van de wereldbevolking. Maar ook over de impact van de undergroundscene en hoe de dansvloer sinds de opkomst van disco wereldwijd een arena is geworden voor vernieuwing en culturele transformatie.

RIGHTABOUTNOW INC. (RAN INC.) is een interdisciplinair urban productiehuis en stedelijk centrum voor podiumkunsten. RAN INC., opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte, brengt een nieuwe generatie makers en artiesten voor het voetlicht door het produceren van toneelstukken, evenementen, tentoonstellingen en sociaal-maatschappelijke projecten in binnen- en buitenland. Naast Queen of Disco schreven en regisseerden Bosten en van Hinte diverse multidisciplinaire succesvolle producties, waaronder Status met o.a. Hans Dagelet en Anton de Bies en Tori met HNTjong. Ook schreef van Hinte het libretto van Hoe Anansi de stories of the world bevrijdde met De Nationale Opera & Het Nationale Ballet.

RAN INC. biedt een platform voor makers en performers voor wie de grote stad hun arena is en hiphop een essentiële bron. Op makers die anders kijken en denken, en de meerstemmigheid van de stad spiegelen, omdat diversiteit de krachtigste bron van culturele vernieuwing en artistieke innovatie is. rightaboutnowinc.com

*
De voorstelling toert na de premiere door het land. Klik hier voor de website van RAN INC.

 

•••

Adverteren op Gaykrant en daarmee onafhankelijke journalistiek met een regenboograndje mogelijk maken?

Klik hier voor meer informatie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.